Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaZapadni Balkan doživljava...

Zapadni Balkan doživljava procvat ulaganja u solarnu energiju, ali njihove mreže su nepripremljene

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Od Severne Makedonije do Bosne investitori podržavaju projekte solarne energije, uprkos problemima u distribuciji. Zemlje zapadnog Balkana doživljavaju procvat ulaganja u solarnu energiju, ali njihove mreže zaostaju.

Obnovljivi izvori energije mogli bi da pomognu u ublažavanju krize električne energije jer se zemlje udaljavaju od uglja. Ali industrijski zvaničnici kažu da distributivni sistemi nisu spremni za nove izvore energije. Proširenje mreže, skladištenje energije i pooštreni propisi samo su neki od načina na koje zemlje imaju za cilj da se bore protiv ovog problema.

 

Severna Makedonija je postala centar za obnovljive izvore energije

 

U Severnoj Makedoniji investitori „prilično besno“ ulažu u solarne elektrane, kaže ministar ekonomije Krešnik Bekteši. Njegova zemlja, koja je uvoznik energije, postala je regionalno čvorište za obnovljive izvore energije.

Od 2021. godine izgrađeni su solarni parkovi kapaciteta 139 megavata (MW). Zemlja planira da proizvede do 300 MW nove solarne energije do kraja 2023. To je dovoljno za snabdevanje strujom osam gradova, kaže Marko Bislimovski, predsednik Regulatorne komisije za energetiku Severne Makedonije. Međutim, mreže za prenos i distribuciju nisu spremne da apsorbuju tako nagle dovode sunčeve energije.

„Naša mreža može da priušti prenos oko 1.300 MW fotonaponske energije, a naša distributivna mreža ima kapacitet od 700-800 MW, dok postoji plan za prenos od 5.000 MW“, kaže Bislimovski. “Dakle, imamo problema.”

 

Solarna energija takođe cveta u Bosni

 

Solarne elektrane su se pojavile i širom Bosne, jedine balkanske zemlje koja izvozi struju. U južnohercegovačkoj regiji, Stolac – grad koji je prije 12 godina bio pionir korištenja solarne energije – sada je postao veliko gradilište. „Planiramo proizvodne kapacitete iz solarne energije do 600 MW“, kaže načelnik Stoca Stjepan Bošković. Međutim, on upozorava da plan zavisi od kapaciteta dalekovoda i spremnosti državnih agencija da ga prošire u skladu sa tim.

Bošković kaže da su privatna i javna preduzeća dala ponude za projekte vredne oko milijardu maraka (512 miliona eura) na tom području.

 

Kako se županije mogu boriti protiv svojih problema u distribuciji energije?

 

Severna Makedonija će morati da proširi svoje distributivne mreže kako bi prihvatila i izbalansirala energiju, kaže Bislimovski. Drugo rešenje iako je skupo, je skladištenje električne energije, koja se proizvodi samo tokom dana. Zakonodavstvo u Severnoj Makedoniji je stoga izmenjeno kako bi se od investitora zahtevalo da obezbede baterijsko skladištenje električne energije u oblastima gde je mreža već rezervisana.

Proizvođači solarnih panela upozoravaju na dodatne probleme povezane sa porastom obnovljivih izvora energije. Loša kontrola dovela je do porasta kompanija koje instaliraju solarne panele bez dozvole usred rastuće potražnje. Ovo često dovodi do tehničkih grešaka i može naneti ogromnu štetu energetskom sistemu zemlje.

„Ljudi se fokusiraju na cenu i na to koliko brzo će se radovi završiti, ne razmišljajući o dalekosežnim posledicama i po investitore i po mrežu“, kaže Goran Paunov, vlasnik i generalni direktor KMG EOL Kvazar, solarnih panela iz Skoplja.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU: Evropska komisija istražuje kineske subvencije za vetroturbine

Borba Evropske unije protiv kineskih subvencija za tehnologiju do neke mere je razumljiva, ali u neku ruku predstavlja i trgovinski rat, ocenio je za Biznis.rs Ivan Vujačić, ekonomista i nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u SAD. Komentarišući najavu Brisela da pokreće...

EU: Emisije iz energetskog sektora naglo padaju kako obnovljivi izvori energije rastu

Pad emisija od 24 odsto u energetskom sektoru u velikoj meri je izazvan povećanjem proizvodnje energije vetra i sunca, saopštila je Evropska komisija. Evropska unija je zabeležila pad emisije ugljen-dioksida iz elektrana i industrijskih lokacija za rekordnih 15,5 odsto prošle...

Srbija: Elektromreža odlaže povezivanje novih zelenih elektrana

Odlažu se postupci priključenja elektrana koje koriste varijabilne obnovljive izvore energije usled utvrđenog postojanja rizika po siguran rad elektroenergetskog sistema zbog nedostatka rezerve za balansiranje sistema, saopštio je EMS AD. Na spisku objekata koji ne podležu eventualnom odlaganju priključenja,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!