Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaZa gasovod iskoristiti...

Za gasovod iskoristiti rute autoputeva

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Iako ruta budućeg “Gazpromovog” gasovoda kroz RS još nije određena, mogućnost koja se sad razmatra je da za nju bude iskorištena mreža autoputeva kroz RS.

Naime, nadležni smatraju da je u slučaju korištenja ovih ruta moguće pojednostaviti procedure i postojeće projekte za autoputeve prilagoditi i postavljanju gasovoda.

Budući gasovod će u RS ući kod Bijeljine i ići će do Novog Grada, dužinom od otprilike 250 kilometara, a postojaće i nekoliko krakova na sjeveru i jugu. Treba napomenuti i da trenutno postoji ugovor o koncesiji za izgradnju sjeverozapadnog magistralnog gasovoda kroz RS “Sava”, a ugovor je između Vlade RS i “Slavije Internacional” zaključen u avgustu 2008. godine. Radomir Nježić, direktor “Slavija Internacionala”, za sada nam nije mogao reći da li će ovaj projekat moći biti iskorišten za “Južni tok”, i rekao da se prvo mora upoznati sa detaljima memoranduma sa “Gazpromom”, koji su u Sočiju potpisali Milorad Dodik, predsjednik RS, i Aleksej Miler, šef “Gazproma”.

Slobodan Puhalac, direktor preduzeća “Gas Res”, koje će zajedno sa “Gazpromom” formirati zajedničko preduzeće u omjeru 40 odsto “Gas Res” i 60 odsto “Gazprom”, istakao je da je izvjesno da će mreža autoputeva barem dijelom biti iskorištena za budući gasovod.

“Ta mogućnost se razmatra, postoje već i neki nacrti koji upravo koriste tu mrežu, ali još nije ništa konkretno. To će biti predmet budućih analiza i studija koje ćemo raditi sa našim ruskim partnerom. Za krak gasovoda od Banjaluke prema Gradišci je već kasno da se uplanira, ali se to može naknadno uraditi”, rekao je Puhalac.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da podržava takvu ideju i istakao da je o tome nedavno imao sastanak sa Puhalcem.

“To bi bilo dobro da se uradi. Ovaj projekat autoputa do Doboja ne tretira to i sigurno neće biti ucrtano u ovoj dionici u ovoj fazi. O tome ćemo naknadno razgovarati. U svakom slučaju, treba prethodno uraditi sve studije bezbjednosti, ali je sasvim sigurno najekonomičnije i najbolje rješenje da taj gasovod ide tim putem. Mislim da bi bilo dobro da do takve realizacije i dođe, i mi ćemo to podržati”, rekao je Čubrilović.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinstvo i ekologiju RS, istakla je da je već u postojećem Prostornom planu RS, koji je usvojen 2007. godine, planirana izgradnja gasovoda preko teritorije RS, sa označenom trasom glavnog gasovoda u sjevernom dijelu i krakovima sve do Kozarske Dubice i Novog Grada na zapadu kao i krakovima za opštine na istoku i jugoistoku koje bi se priključivale na postojeći gasovod.

“Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između ‘Gazproma’ i vlasti RS o izgradnji gasovoda koji bi praktično predstavljao dio ‘Južnog toka’ dobijamo novu sliku cijelog projekta. Kao ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine, želimo da istaknemo da nas posebno raduje izgradnja gasnih elektrana te moguća zamjena energenata u postojećim toplanama i izgradnja novih toplana te korištenje gasa u industrijskoj proizvodnji, jer će to znatno smanjiti zagađenost vazduha i životne sredine”, istakla je Golićeva.

Istakla je i da su Nacrtom zakona o uređenju prostora i građenju, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, znatno pojednostavljene procedure za usvajanje prostorno-planskih akata nižeg reda, što će, kako je navela, jedinicama lokalne samouprave takođe dati mogućnost da u planske akte iz svoje nadležnosti uvrste izgradnju priključaka na gasovod i gasifikaciju područja kojim upravljaju.

“Takođe treba napomenuti da je u toku realizacija odluke NS RS o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana, što Ministarstvu daje mogućnost da izmjene do kojih bi eventualno došlo u pogledu trase, kapaciteta pa i samog značaja gasovoda unese u inovirani Prostorni plan”, navela je ona.
Ponosan na “Južni tok”

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je juče da je ponosan što je RS postala dio globalne mreže “Južni tok”.

“‘Južni tok’ će omogućiti da Banjaluka u narednim godinama razvije distributivnu mrežu za grijanje na gas. Ali ne samo za grijanje na gas, već i za privrednu potrošnju, koja bi trebalo da bude daleko ekonomičnija”, rekao je Dodik.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!