Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeVladi nije trebalo...

Vladi nije trebalo pet milijardi evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Tokom prošle godine predstavnici velike kompanije iz jedne od razvijenih zemalja sa dalekog Istoka ponudili su vladi Srbije da izgrade hidroelektranu Đerdap 3, ali od naših vlasti nisu uspeli da dobiju čak ni projekat tako da su odustali od posla, saznaje Danas od izvora u vladi. Prema našim saznanjima, vlada je informisana da imaju obezbeđen kredit u vrednosti neophodne investicije i da bi elektranu gradili po tzv. BOT sistemu odnosno oni bi je izgradili, neko vreme njome upravljali, a potom je predali Srbiji.
Međutim, u nadležnim institucijama su uglavnom nailazili na zatvorena vrata, odnosno ili su nadležni izbegavali da ih prime ili nisu mogli da im daju ni projekat. Zbog toga je ponuđač (koji nije iz Kine, navodi naš izvor) odustao od posla, a naša zemlja ostala je bez investicije od nekoliko milijardi evra.
Đerdap 3 trebalo bi da ima snagu od 2.400 megavata što je čak trećina postojećih kapaciteta Elektroprivrede Srbije. Problem je što bi za kompletnu izgradnju trebalo i do pet godina, a ovih dana učestala su upozorenja da bi već 2015. mogli da imamo problema sa manjkom potrebne električne energije. Ostaje nejasno zašto predstavnici inostrane kompanije nisu uspeli da dobiju čak ni projekat jer on postoji još od sredine sedamdesetih kada je Energoprojekt trebalo da gradi tu elektranu. Poznata je bila i tačna lokacija centrale (44 kilometra uzvodno od Đerdapa 1), kao i četiri faze izgradnje. Napravljen je i proračun koji pokazuje da bi Đerdap 3 kao tzv. reverzibilna elektrana imala značajnu ulogu u snabdevanju strujom ne samo Srbije već i okolnih zemalja jer bi efikasnije upotrebljavala proizvedenu električnu energiju u trenucima niske potrošnje po čemu je veoma isplativa. O kolikoj je propuštenoj investiciji reč pokazuje izjava direktora privrednog društva Đerdap Dragana Stankovića. On je novinarima u novembru prošle godine rekao da bi izgradnja Đerdapa 3 mogla da počne najranije za dve do tri godine, a da je predračunska vrednost projekta između pet i šest milijardi evra. Na pitanje da li je tačno da država nije prihvatila ponudu kompanije sa dalekog istoka za izgradnju Đerdapa 3 iako su imali spreman novac, sada već bivši ministar energetike Petar Škundrić kaže za Danas da se ne bi moglo tako reći i da je pitanje suviše uprošćeno.
– Da bi se pristupilo realizaciji takvog jednog investicionog zahvata, kakav je izgradnja Đerdapa 3, potrebno je nekoliko godina temeljnog rada na izradi dokumentacije uključujući postizanje određenog kreditnog aranžmana. Tačno je da postoji interesovanje velikih svetskih kompanija za učešće u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3. Zainteresovana je nemačka kompanija RWE sa kojom imamo potpisan memorandum o izradi studije o isplativosti projekta. Pored njih zainteresovane za taj posao su i neke kineske, norveške i kompanije iz nekih drugih zemalja. Taj projekat jeste atraktivan i jedan od najznačajnijih energetskih projekata u regionu,“ navodi Škundrić. Međutim, na pitanje da li je tačno da predstavnici te kompanije čak nisu mogli da dobiju ni planove vezane za izgradnju on tvrdi da nije tačno jer planova „još nema“.
– Postoji dokumentacija od pre više od 30 godina odnosno studije izvodljivosti vezane za hidropotencijal Dunava i mogućnost izgradnje RHE Đerdap 3. Ta dokumentacija je bila stavljena na uvid svim zainteresovanim stranama. Tako da su je svi mogli videti. Druge dokumentacije van te nema. Sada je u toku dorada postojeće dokumentacije i razrada planova za Đerdap 3 i RHE Bistrica. Ja sam dao nalog i na tome se radi i onog trenutka kada bude gotova dokumentacija zainteresovane kompanije će je i dobiti“, navodi Škundrić.

Posao nije rezervisan za Nemce?

Interesantno je da u brojnim javnim nastupima, Škundrić osim kineskih nije pominjao druge kompanije sa dalekog Istoka kao zainteresovane za gradnju Đerdapa 3. I Stanković i Škundrić su izjavljivali da je za izgradnju zainteresovana kompanija RWE iz Nemačke s kojom je i potpisan memorandum. Međutim, na pitanje da li posao izgradnje čeka Nemce, Škundrić odgovara da Nemci u jednom delu učestvuju u izradi studije izvodljivosti na osnovu sklopljenog memoranduma. „Najpovoljniji ponuđač biće izabran u tenderskom procesu,“ tvrdi Škundrić.

Protivljenje Rumunije

Prema do sada dostupnim informacijama, problem je i to što se Rumunija protivi planu Srbije jer Đerdap 3 ne bi bio zajednički projekat s obzirom na to da bi bio izgrađen samo na srpskoj strani. Opravdanje su našli u tvrdnji da bi loše uticala na efikasnost Đerdapa 1 i 2.

Izvor Elektroenergetika.info

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!