Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeVlada ponovo zapošljava...

Vlada ponovo zapošljava stručnjake

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Vladinoj službi za upravljanje kadrovima ne znaju da li su to nova radna mesta, a većinu zapošljavanja pravdaju – evrointegracijama.

Međunarodni monetarni fond nam je rekao da otpuštanja nisu nužna, a to je Vlada Srbije razumela kao dozvolu za nova zapošljavanja.

Misija MMFa maltene nije ni sletela u Vašington, a na sajtu vladine Službe za upravljanje kadrovima osvanuli su oglasi ministarstava ekologije, finansija i ekonomije.

Prednjači ministarstvo Olivera Dulića koje otvara 29 novih radnih mesta.

Državni sekretar u ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i rudarstva Nemanja Komazec objašnjava da nije u pitanju zapošljavanje novih funkcionara, već novih stručnjaka.

“To su po novoj sistematizaciji koja je urađena posle rekonstrukcije vlade – to su nova radna mesta, radi se o novim izvršiocima, dakle službenicima, stručnjacima, a ne o funkcionerima. Predizborno zapošljavanje podrazumeva zapošljavanje funkcionera, a ovo je zapošljavanje stručnjaka koji treba da rade nove poslove”, naveo je Komazec.

U najvećem konkursu od početka godine, ministarstvo ekologije traži 17 savetnika, pet mlađih savetnika, četiri mlađa savetnika pripravnika. Za njihove plate mesečno će se izdvajati oko milion i 400 hiljada dinara.

“U odnosu na ukupni broj zaposlenih i ono što se isplaćuje za plate, ovo je nekih 10 posto ili nešto manje u odnosu na one plate što je ministarstvo do sada isplaćivalo”, navodi Komazec.

Jasmina Damnjanović iz Službe za upravljanje kadrovima kaže da se nova zapošljavanja sprovode isključivo za potrebe procesa evrointegracija.

“Postojala je obaveza za jedan broj organa da moraju da uspostave nove organizacione sturkture, pojavljuju se novi poslovi koji nisu do sada rađeni”, navode Damnjanović.

Vlada je za upravljanje kadrovima pre šest godina osnovala Službu u koju je zaposlila 36 ljudi. Žele da postanu moderna služba za ljudske resurse ali ne mogu da kažu kakva se to nova državna radna mesta otvaraju.

“Ja ne mogu da vam kažem da li se radi o novim radnim mestima ili se radi o nekim radnim mestima gde je neko radio i otišao. Jer državna uprava je jedan živ mehanizam”, rekla je Damnjanović. Prema evidenciji ove službe, broj zaposlenih u državnoj administraciji u julu je iznosio tačno 24 hiljade.

Prema Zakonu o maksimalnom broju u republičkoj administraciji, broj stalno zaposlenih ne sme da pređe 28.400, a broj primljenih na određeno vreme ne sme da premaši 10 odsto od te brojke. Međutim, prema procenama ukupan broj ljudi koji prima platu iz budžeta iznosi oko 118.000.

Izvor b92.net

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!