Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaUskoro odluka o...

Uskoro odluka o gradnji nove termoelektrane

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ sa spremnim projektima ušlo je u kreditni aranžman sa kineskim partnerima. U toku je realizacije prve faze kreditnog aranžmana koji obuhvata revitalizaciju blokova Kostolac „ B1“ i „ B2“, izgradnju sistema za odsumporavanje, luke i pruge, a vrednost pomenutih radova je 340 miliona dolara. Drugi deo kreditnog aranžmana je u fazi završnih pregovora.

Njime je predviđena gradnja novog bloka „B3“ snage 350 megavata i proširenje kopa „Drmno“ na kapacitet od 12 miliona tona uglja godišnje. Kineska kompanija „CMEC“, koja je partner PD „TE – KO Kostolac“ na realizaciji kreditnog aranžmana letos je prezentovala idejno rešenje projekta izgradnje nove termoelektrane. Vrednost ova dva projekta je oko 715 miliona dolara a NR Kina nudi kredit po preferencijalnim uslovima.Privredno društvo TE- KO Kostolac juče su posetili Džang Vanšun, ambasador NR Kine u Beogradu, Petar Škundrić, specijalni savetnik premijera za energetiku i predstavnici kineske kompanije „ CMEC“ i obišli radilišta- kotlarnice, elektrofiltera i gradilišta budućeg sistema za odsumporavanje Termoelektrane Kostolac B.

Ove godine će blok „B2“ biti u potpunosti revitalizovan i sredinom decembra biće na elektroenergetskoj mreži. Do kraja 2014. godine biće realizovana i preostala četiri projekta- revitalizacija bloka „B1“, izgradnja sistema za odsumporavanje, izgradnja luke i železničke pruge.

Kina je za investiranje u oblasti energetike u 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope opredelila 10 milijadi dolara. Od toga će jedna trećina kreditnih sredstava biti odobrena po preferencijalnim- povoljnim uslovima. Te povoljnosti odnose se na grejs period otplate, vremenski rok otplate i što je najvažnije na kamatu koja je znatno niža od komercijalne. Po ovim uslovima u Kostolcu se već finansira prva faza kreditnog aranžmana, a velike su šanse da se i druga faza ugovori pod istim uslovima. Hoće li tako biti zavisi od Vlade Republike Srbije i predstavnika Elektroprivrede Srbije, koji će se, prema najavama, u oktobru sastati u Pekingu sa predstavnicima Vlade NR Kine da i zvanično kandiduju projekat izgradnje nove termoelektrane i proširenje kapaciteta kopa u Kostolcu.

Ugovorni sporazum i ugovor o zajmu za gradnju novog bloka u Kostolcu ne mogu biti potpisani, dok se budžetom Republike Srbije ne predvidi stavka kreditnog zaduženja za ovaj projekat. Pozicija u budžetu bi se utvrdila na iznos od 609 miliona dolara ili 85 odsto vrednosti poslova iz druge faze. Na taj način bili bi stvoreni uslovi da se već početkom naredne godine potpiše Ugovorni sporazum– komercijalni ugovor, a ugovor o zajmu do sredine 2013. godine. Time bi se omogućilo da radovi počnu već 2014. godine.

Pred nadležnim državnim institucijama i EPS-u je zaključenje Pojedinačnog ugovornog sporazuma, ugovora o zajmu i njegova ratifikacija u Skupštini i izrada glavnog projekta. Ako se ispoštuju procedure i ubrzaju aktivnosti do kraja godine, termin planovi za početak gradnje biće 2014. godina. Obzirom da je za drugu fazu kineskog kreditnog aranžmana za Kostolac zaključen okvirni ugovor, utvrđena cena, kao i podneta kreditna aplikacija potpisana od strane Ministarstva finasija, kineska strana ocenjuje da su velike šanse da ovaj paket projekata Privrednog društva TE- KO Kostolac dobije podršku kineske Vlade i zajam pod povlašćenim uslovima.

Premijer Ivica Dačić o izgradnji novog bloka u Kostolcu:

Zainteresovani smo za ovaj projekat

-Srbija je zainteresovana da u saradnji sa Kinom realizuje projekat proširenja Kopa „Drmno“ i za izgradnju novog bloka Termoelektrane u Kostolcu, vrednog 700 miliona dolara, izjavio je premijer Ivica Dačić u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije „Čajna mašineri indžiniring korporejšn“.

U razgovoru je naglašeno da bi ovaj projekat bio realizovan u okviru finansijskog paketa kineske vlade za projekte iz 16 zemalja centralne i istočne Evrope, pod preferencijalnim uslovima finansiranja, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Realizacija ovog projekta bi u značajnoj meri angažovala domaću građevinsku operativu i elektromašinogradnju, rečeno je tokom razgovora sa delegacijom iz Kine koju je predvodio potpredsednik ove kompanije Jin Čunšeng.

Dačić je u razgovoru sa članovima kineske delegacije istakao da dobre političke odnose između Srbije i Kine treba da prati unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje.

Izvor Danas

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!