Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeUskoro kupovina zaliha...

Uskoro kupovina zaliha sirove nafte

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Propisi EU nalažu da države moraju da imaju tromesečne zalihe nafte, od kojih bi jedna trećina bili derivati, dok bi ostatak bila neprerađena sirovina

Sirova nafta je posle višednevnog rasta, u utorak, na najvećim svetskim berzama pojeftinila, posle izjave ministra nafte Kuvajta, koji je rekao da zemlje OPEK razmatraju mogućnost rasta proizvodnje „crnog zlata“, prvi put u toku više od minule dve godine.

Evropska nafta tipa „brent“ u Londonu je pojeftinila oko jedan dolar, na nešto više od 114 dolara za barel. U jednom trenutku berzanska cena osnovne energetske sirovine bila je niža i za dva dolara po barelu.

Na većini pumpi u Srbiji gorivo u utorak nije poskupelo. Ali, i dalje pojedine kompanije koje snabdevaju naše tržište „prilagođavaju“ cenu derivata lokaciji na kojoj se pumpa nalazi.

Tako na primer, TNG na većini pumpi „Lukoila“ košta 68,50 dinara ali je na BS „Dumača“ jeftiniji za skoro pet dinara – 63,90.

Inače, propisi EU nalažu da države moraju da imaju tromesečne zalihe nafte, od kojih bi jedna trećina bili derivati, dok bi ostatak bila neprerađena sirovina. Ove zalihe koriste se samo u slučaju nestašice nafte na svetskom tržištu.

– Ove rezerve će Srbija morati uskoro da uvede – kaže predsednik AD „Nafta“ Nebojša Atanacković. – Ali, pitanje je za šta će se koristiti. Zasad nema nestašice, ali cene nafte krenule su nagore. Ne treba sumnjati da bi u svakom slučaju, obavezne rezerve pozitivno delovale na stabilnost našeg tržišta.

U Vladi Srbije, kako „Novosti“ saznaju ubrzano se radi na pripremi novih propisa koji bi ovu problematiku uskladile sa važećim zakonima EU.

U vremenu pre nego što je Naftna industrija Srbije prodata ruskom „Gaspromnjeftu“, država je planirala da izgradi skladišta i obezbedi zalihe nafte, koju bi kupovala dok je berzanska cena niska. Ali, od te namere ubrzo se odustalo, jer su se cene nafte na svetskim berzama vratile u normalu, pa je i problem mogućih nekontrolisanih udara cena goriva na inflaciju prestao da bude aktuelan.

PROMENE

Vozači u Srbiji moraće da se naviknu na stalnu promenu cena goriva – kaže Nebojša Atanacković. – Od 1. januara je država omogućila slobodno formiranje cena pa će se one razlikovati, ne samo od kompanije do kompanije već i od pumpe do pumpe u sklopu istog preduzeća.

Izvor Novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Uspešno testiranje 15-minutne dodele kapaciteta na HR-SI i HR-HU granici

Nominovani operatori tržišta električne energije (NEMO) i operatori prenosnih sistema (TSO) uključeni u evropsko jedinstveno unutardnevno povezivanje (SIDC) potvrdili su uspešan završetak testiranja za pokretanje 15-minutne tržišne dodele kapaciteta na hrvatskoj, slovenačkoj i mađarskoj granici, saopštio je CROPX. Očekivani datum...

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!