Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaUgovori za struju...

Ugovori za struju mogu da se sklope do 15. januara

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarstvo energetike Srbije dalo je poreporuku da potrošači na visokom naponu mogu do 15. januara da sklope ugovore o snabdevanju strujom, izjavila je danas pomoćnica ministra energetike Mirjana Filipović.

Prema Zakonu o energetici, 1. janura počinje postepeno otvaranje tržišta struje i kupci na visokom naponu koji nemaju sklopljene ugovore o snabdevanju moraju da se isključe sa mreže ili da kupuju struju od rezervnog snabdevača, koji još nije određen.

“Ne postoji mogućnost isključivanja sa mreže kupaca na visokom naponu od 1. januara jer je Ministartvo dalo preporuku o sklapanju ugovora do 15. januara”, kazala je Filipovićeva.

Ona je kazala da pojedini veliki potrošači struje već imaju sklopljene ugovore o snabdevanju sa Elektroprivredom Srbije i dodala da mogu da kupuju struju i od nekog od pedesetak licenciranih trgovaca strujom u Srbiji.

“Jasno je da su neki ljudi mislili da se neće krenuti u proces liberalizacije tržišta elektične energije i da su zbog toga čekali sa sklapanjem ugovora o kupovini struje”, navela je Filipovićeva i podsetila da ta odrednica zakona o otvaranju tržišta stoji još od usvajanje Zakona o energetici u julu 2011.

Pomoćnica srpskog ministra energetike je kazala i da će Vlada imenovati javnog snabdevača strujom, a rezervnog izabrati na javnom konkursu, ali nije mogla da precizira kada će to biti.

“Na tome se radi. Nezahvalno je govoriti o rokovima. Neki rokovi su već propušteni i to krivicom prethodne vlade”, istakla je Filipovićeva.

Odluka o formiranju rezervnog snabdevača važiće retroaktivno, kazala je ona i dodala da je cena struje kod rezervnog snabdevače regulisana Zakonom o energetici i da ne može biti manja od cene balansne energije. Filipovićeva je kazala i da je Ministarstvo energetike dalo različite preporuke Elektroprivredi Srbije (EPS) i oko toga na koji način će sklapati ugovore, na koji nacin mogu da ostvaruju popuste kupci na visokom naponu.

“Liberalizacija tržišta je neminovnost i u to moramo krenuti ako želimo da ispunimo bilo koji deo iz evropskih direktiva”, kazala je Filipovićeva.

Na slobodnom tržištu električne energije od 1. januara trebalo bi da se nađe dvadesetak komapnija koje troše oko 9,5 odsto godišnje potrošnje struje u Srbiji. Među tim kompanijama su cementare, firme iz građevinske, hemijske automobilske i naftne industrije.

Izvor Kurir

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!