Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaUbrzati izgradnju Kolubare...

Ubrzati izgradnju Kolubare B

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zajedničko preduzeće Elektroprivrede Srbije i italijanskog Edisona za izgradnju termoelektrane Kolubara B trebalo bi da bude formirano tokom ove godine, rečeno je na sednici Srpsko-italijanskog poslovnog saveta.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da to može da bude jedan od prioritetnih projekata za realizaciju u ovoj godini, ali je dodala da je pošto je ranije potpisan memorandum o saradnji EPS-a i Edisona na tom projektu, sada je do kompanija da se dogovore i ubrzaju taj posao. Ona je izrazila očekivanje da će komapnije ispoštovati planirane rokove i preuzete obaveze za izgradnju tog energetskog objekta.

Mihajlović je pozvala italijanske investitore da ulažu u srpsku energetiku, jer će ova i sledeća godina biti u znaku energetike u Srbiji, s obzirom na to da Srbija sledeće godine predsedava Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope.

Mogućnosti za ulaganje su u termoelektranu Štavalj, obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, ali i u poslove na gasovodu Južni tok, za koje je pitanje dana kada će početi da se gradi u Srbiji, rekla je ona i podsetila da sa italijanskom kompanijom Seći energija EPS ima dogovore o saradnji na izgradnji malih elektrana na Ibru i srednjoj Drini.

Ona je za ponedeljak, 18. februar, najavila raspisivanje javnog poziva za izgradnju malih hidroelektrana na 319 lokacija u Srbiji koji će biti objavljen u štampi i u koje će svi zainteresovani koji ispune kriterijume moći da ulažu.

Očekuje se da, uprkos administrativnim poteškoćama koje usporavaju posao na izgradnji malih hidroelektrana na Ibru i Drini te elektrane budu puštene u rad do 2020. godine, rekao je predsednik Seći grupe Gajtano Makaferi.

Ako do 2020. ne završimo te poslove nećemo moći da dobijemo bankarske kredite bez kojih nije moguća realizacija tih poslova, rekao je Makaferi i apelovao na ubrzanje administrativnih procedura.

Na Ibru je u planu realizacija 10 malih hidroelektrana snage oko 120 megavata, a na srednjoj Drini četiri, snage 230 megavata.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je da EPS planira do 2017. godine ulaganja od oko 6,5 milijardi evra u nove i modernizaciju starih energetskih postrojenja u sastavu tog preduzeća.

Obradović je naveo da će u izgradnju novih kapaciteta biti uloženo oko dve milijarde evra, kao što su rudnik Radljevo i izgradnja novih termoelektrana kao što je TENT B3, a u modernizaciju starih oko 4,5 milijarde evra, od toga u hidroelektrane 76 milijardi dinara, 175 milijardi u termoelektrane, u distributivni sistem 84 milijarde, a u revitalizaciju i zamenu kopova oko 125 milijardi dinara.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!