Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaU „Elektro-Bijeljini“ realizovan...

U „Elektro-Bijeljini“ realizovan plan u vrijednosti 8,8 miliona KM

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Plan investicija za 2012. godinu u Zavisnom elektrodistributivnom preduzeću „Elektro-Bijeljina“ ispunjen je više od 80 odsto, odnosno realizovane su investicije u vrijednosti od 8.800.000 KM, što je najveće ulaganje u posljednjih desetak godina, ističe Zlatan Lazarević, direktor ovog preduzeća.

„Najviše sredstava uloženo je u rekonstrukciju trafo-stanica 35 na 10 kilovolti, a riječ je o projektu vrijednom oko pet i po miliona KM, koji se realizuje putem programa `Pauer 4`“, rekao je Lazarević, ocjenjujući rad u prošloj godini.

Napominjući da je program „Pauer 4″ u realizaciji već sedam godina i da bi u 2013. trebalo da bude završen, Lazarević navodi da je neophodno da ukupno bude rekonstruisano 11 trafo-stanca 35 na 10 kilovolti.

„To su trafo-stanice putem kojih preuzimamo električnu energiju od `Elektro-prenosa` BiH i pretvaramo u napon koji je za dalje korištenje, odnosno za trafo-stanice 10 na 04 koje napajaju naše kupce – domaćinstva i privredne subjekte“, objašnjava Lazarević.

Cilj ove rekonstrukcije jeste da se u prvoj fazi mini dispečerski centar, koji postoji u tim trafo-stanicama, pretvori u kompjutersko upravljanje trafo-stanicama.

To znači, pojašnjava Lazarević, potpunu modernizaciju upravljanja, a do sada je urađeno 50 odsto posla.

„Mi smo više od 50 odsto ovog posla uradili u 2012. godini, a u 2013. nam je namjera da završimo svih 11 trafo-stanica, takođe da pokrenemo još četiri trafo-stanice koje nisu obuhvaćene tim programom. S obzirom na to da je od hidroelektrane `Višegrad` ostalo kreditnih sredstava, usmjerićemo ih na ove četiri trafo-stanice“, kaže Lazarević.

On dodaje da su ostale trafo-stanice rađene prema novijoj tehnologiji, tako da će, kada završe i četiri nove, imati svih 24, koliko ih ima na području „Elektro-Bijeljine“, a koje će biti spremne za pokretanje „skada“ sistema.

„Taj sistem daljinski upravlja trafo-stanicama i prikuplja podatke koji su bitni. Nakon uvođenja ovog sistema, koji vrijedi oko dva miliona KM, imaćemo situaciju da će sa svim tim trafo-stanicama moći da se upravlja iz dispečerskog centra u direkciji preduzeća“, kaže Lazarević.

On ističe da bez toga ima više „manipulativnog vremena“ – do svake trafo-stanice se pri kvaru sada mora otići i isključiti dalekovod koji se popravlja…

„Veoma je bitno u modernizaciji mreže `Elektro-Bijeljine` da sa jednog mjesta upravljamo trafo-stanicama, a `skada` sistem je spreman da skuplja i trenutne, ali i podatke na određene periode, pri čemu imamo mogućnost da pratimo i u svakom trenutku vidimo kako nam funkcioniše svaka od trafo-stanica“, rekao je Lazarević.

On je naveo da „Elektro-Bijeljina“ ima ukuppno 24 trafo-stanice, od kojih je 11 obuhvaćeno projektom „Pauer 4″ i napominje da je cilj „Elektro-Bijeljine“ da u 2013. završi „Pauer 4“ program, koji vrijedi oko 25,5 miliona KM .

„Osim nove četiri, koje ćemo raditi u 2013. godini, ostale trafo-stanice su rađene u novije vrijeme, pa su već prilagođene tom sistemu. Kad se sve završi, imaćemo 24 stanice koje su spremne za `skada` sistem, što je najmoderniji vid upravljanja postrojenjima“, kaže Lazarević i dodaje da je ovaj sistem do sada jedino „Elektro-Doboj“ uradio.

Šesnaest miliona KM odnosi se na rekonstrukciju niskonaponske mreže, postavljanje betonskih stubova i SKS kabla, a od tih 16 miliona KM pola je kreditnih sredstava, a pola u vlasništvu „Elektro-Bijeljine“. Nabavljena je i mehanizacija za milion KM od sredstava ovog programa, a u daljinsko očitavanje uloženo je dva miliona KM.

Modernizacijom mreže „Elektro-Bijeljine“ smanjuju se zastoji i kvarovi na mreži, smanjuju se gubici, što je veoma važno za ukupno poslovanje ovog elektrodistributivnog preduzeća, ali se smanjuje i mogućnost kvara, nesrećnih slučajeva…

Zavisno elektrodistributivno preduzeće „Elektro-Bijeljina“ pokriva 13 opština, ima pet radnih jedinica i 850 zaposlenih radnika.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!