Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Toplane spremne za grejnu sezonu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Toplane u Srbiji biće tehnički spremne da 15. oktobra zvanično krenu s novom grejnom sezonom, potvrdio je juče za „Politiku” Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije. Kako bi bili sigurni da će grejna sezona proteći bez većih problema, na sastanku toplana, zakazanom za četvrtak, trebalo bi, kaže Lečić, da bude definisan način isporuke mazuta koji toplane jedino mogu da kupe kod Naftne industrije Srbije.

– NIS je jedini snabdevač mazutom koji u potpunosti može da zadovolji potrebe toplana (oko 80.000 tona) i da energent stigne na vreme. Iako postoje i prodavci koji bi bili posrednici između NIS-a i toplana, toplane insistiraju da budu krajnji kupac jer samo tako mogu biti sigurne da će u kriznim situacijama dobiti energent na vreme i u dovoljnim količinama – ističe Lečić.

Upitan kako će toplane uspeti da na vreme izmiruju obaveze prema NIS-u za isporučeni mazut, budući da je ruski gazda „Gaspromnjeft” vrlo izričit kada je naplata u pitanju – da robu dobijaju samo toplane koje na vreme izmiruju obaveze, Lečić kaže, da se ovih dana očekuje odgovor NIS-a na ponudu toplana o mogućem načinu plaćanja.

– Novina je što bi toplane od ove sezone, umesto da pojedinačno, kao što je bio slučaj do sada, potpisivale zajednički ugovor s NIS-om. Dakle, s jedne strane toplane, a s druge snabdevač – NIS – izričit je Lečić.

Kada je reč o plaćanju i dalje postoje toplane koje svoja potraživanja mogu da izmire u roku od 15 dana, kao i one koje to rade posle 45 dana. One toplane koje uspevaju da naplate svoja potraživanje plaćaće NIS-u mazut avansno, ali detalji oko ovoga tek treba, pošto stigne odgovor iz NIS-a, da se utanače.

Verujemo da će, napominje Lečić, NIS imati razumevanja, što ne znači da će davati mazut bez pokrića, ali i toplane moraju dati garanciju da će robu plaćati kako ugovorom bude predviđeno. NIS i dalje, objašnjava on, insistira da se cene usklađuju svakog utorka i tako će biti i sada. Problem je, međutim, što je mazut poskupeo od kraja prošle grejne sezone do danas za oko 60 odsto, s 37,52 na skoro 60 dinara po kilogramu, što je dodatno opterećenje za toplane.

On kaže da pitanje snabdevanja mazutom, toplane moraju da reše same, bez uplitanja vlade, dodajući da je dovoljno to što vlada čini kada je u pitanju obezbeđenje mazuta iz robnih rezervi.

Iako je krajnji rok za vraćanje mazuta iz robnih rezervi od prošle grejne sezone bio 1. septembar, pojedine toplane još nisu uspele da plate sve što duguju. Roba se vraća za robu, a ne novcem, ali očekujemo da će sve biti uskoro regulisano, kaže Lečić.

On ne očekuje probleme u snabdevanju gasom jer „Srbijagas” ni prethodnih godina nije dovodio u pitanje isporuku gasa toplanama, bez obzira što većina ne može na vreme da izmiri svoj dug, te da gas sigurno neće uticati na kvalitet grejanja tokom predstojeće grejne sezone.

Izvor politika.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!