Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaTermoelektrana „Gacko“ ponovo...

Termoelektrana „Gacko“ ponovo u pogonu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Termoelektrana /TE/ “Gacko” ponovo je u pogonu nakon dva i po mjeseca zastoja zbog kapitalnog remonta i očekuje se da će u narednom periodu raditi bez zastoja.

Rukovodilac TE “Gacko” Maksim Skoko je potvrdio da postrojenje radi punim kapacitetom nakon perioda uhodavanja i podešavanja, i da je sa zalihama od oko 300.000 tona uglja osiguran nesmetan rad u narednih šest sedmica.

Skoko očekuje ispunjenje godišnjeg plana proizvodnje električne energije i kaže da je zadovoljan rezultatima kapitalnog remonta.

On napominje da se na pojedinim, zahtjevnijim postrojenjima, radilo u smjenama po dvadeset četiri časa dnevno, a prioritet pri remontu je bio kvalitet, od čega zavisi stabilan rad Termoelektrane u narednih pet godina.

Skoko kaže da je remont koštao 21,5 miliona KM, odnosno dva miliona manje od prvobitno planiranih troškova, i finansiran je isključivo vlastitim sredstavima.

Na remontu su, osim radnika TE, bili angažovani specijalizovani radnici iz Republike Srpske i okruženja, te specijalisti iz Ukrajine i Rusije koji su radili na pojedinim postrojenjima proizvedenim u njihovim zemljama.

S obzirom da je veliki dio opreme iz Rusije i da se, prema standardima, takav projekat radi više od 100 dana, Skoko kaže da su zadovoljni što je posao završen za dva i po mjeseca.

On je precizirao da su remontovana sva postrojenja električne energije, kotlovskog, turbinskog, generatorskog postrojenja, te pogona dopreme uglja, otpreme šljake i pepela, hemijsko-tehnološkog pogona i pomoćnih objekata.

Među najznačajnijim investicionim zahvatima on je naveo zamjenu konvektivnog pregrijača pare, čija je težina oko 115 tona.

Tokom kapitalnog remonta ugrađen je i novi sistem automatskog vodenog čišćenja ložišta kotla, zamjena sistema pobude i zamjena rotora generatora, kao i više radova na revitalizaciji turbine i generatora.

Za prvih šest mjeseci ove godine proizvedeno je 871.455.600 kilovat časova električne energije ili 98,5 odsto od plana. Poslije toga je počeo kapitalni remont.

U TE „Gacko“ očekuju da će, zahvaljujući dobro odrađenom remontu, kao jedan od najvećih proizvođača električne energije u Republici Srpskoj ostvariti i godišnji plan od 1.433.000.000 kilovat časova električne energije.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 4 i 75 evra/MWh

  Prema analizi AleaSoft Energy Forecasting, u prvoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije pale su u odnosu na prethodnu nedelju. EPEX SPOT tržište Belgije i Francuske zabeležilo je najveći procentualni pad od 51%, odnosno 75%. Na ostalim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!