Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSve izvjesnija gradnja...

Sve izvjesnija gradnja HE Bočac 2 u 2013.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U preduzeću Hidroelektrane na Vrbasu (HEV) iz Mrkonjić Grada, dijelu holdinga „Elektroprivrede RS“, izrazili su očekivanje da će ove godine dobiti koncesiju za izgradnju hidroelektrane Bočac 2 kojom bi značajno poboljšali poslovne rezultate preduzeća i elektroenergetske prilike u zapadnom dijelu RS.

U HEV-u ukazuju da je Vlada RS usvojenom Ekonomskom politikom za 2013. planirala aktivnosti na stvaranju pretpostavki za realizaciju projekta izgradnje HE Bočac 2 kao kompenzacione elektrane snage 6,3 megavata ili 10 megavata.

HEV su već sa izabranom projektantskom kućom zaključile ugovor o izradi idejnog projekta i studije ekonomske opravdanosti za HE Bočac 2 nakon čega planiraju raspisati tender za izradu glavnog projekta i aktivno raditi na dobijanju svih neophodnih dozvola za početak građevinskih radova.

Kako ukazuju, veliki dio građevinskih radova je već završen s obzirom na to da za HE Bočac 2 postoji brana koja je u funkciji kompenzacionog bazena postojeće Hidroelektrane Bočac, a koja je, kao i dalekovod za prenos proizvedene struje, u vlasništvu preduzeća iz Mrkonjić Grada.

Ističu da za finansiranje izgradnje HE Bočac 2 već imaju obezbijeđena sredstva u iznosu od 20 miliona KM koja su oročena kod banaka u RS. Troškovi projekta bi, ukazuju, uključivali samo manje izmještanje puta, pravljenje jednog vodozahvata, najvjerovatnije novog tunela u lijevom boku brane kompenzacionog bazena i ugradnju generatora.

Što se tiče dinamike početka radova sve zavisi od toga kad će Vlada RS dodijeliti koncesiju za izgradnju tog važnog energetskog postrojenja.

U HEV-u ocjenjuju da su energetski benefiti projekta značajni s obzirom na to da se najveći dio proizvodnih objekata „Elektroprivrede RS“ nalazi u istočnom dijelu RS, dok je najveća potrošnja u zapadnom dijelu RS.

Pored toga, u toku izgradnje biće angažovano više preduzeća i radna snaga koja će na objektu raditi tri godine, a po završetku objekta dio radne snage će ostati da radi na održavanju i upravljanju izgrađenim objektom.

Studija energetskog korištenja voda sliva rijeke Vrbas iz 2010. pokazala je da izgradnja HE Bočac 2 instalisane snage 9,34 megavata praktično nema potencijalnih negativnih uticaja u smislu potrebe raseljavanja stanovništva, ne utiče značajnije na mikroklimu, kvalitet vode, kao ni na biljni, odnosno životinjski svijet.

Sa druge strane, navode u HEV-u, realizacija projekta donijela bi višestruke energetske i ekonomske efekte, od angažmana domaće građevinske operative i pratećih industrija, dok bi opština dobila objekat od kojeg bi naplaćivala resursnu rentu, kao dio naknade za korištenje voda.

U HEV naglašavaju da urađena studija uobziruje i druge korisnike rijeke Vrbas, odnosno ne zadire u lokaciju postojeće rafting staze, već, naprotiv, može značajno pomoći u regulisanju riječnog protoka za potrebe planiranja sportsko-rekreacionih manifestacija.  Doprinos HE Bočac 2 ogledao bi se kroz smanjenje sezonske neravnomjernosti proticaja rijeke, ublažavanju posljedice plavljenja nizvodne doline Vrbasa pri pojavi velikih voda. U HEV-u navode da postojanje brane i akumulacije pozitivno utiče na režim nanosa nizvodno od brane, jer će sav nanos ostajati u akumulaciji čime rješavanje tog problema preuzimaju na sebe.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!