Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSutra poskupljuje gas

Sutra poskupljuje gas

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Gas za domaćinstva u Srbiji od sutra će poskupeti u proseku za 4,4 odsto, tako da će koštati 46,3 dinara po kubnom metru.

Agencija za energetiku Srbije (AERS) odobrila je poskupljenje pošto je za 6,4 odsto povećana cena gasa, po kojoj Srbijagas snabdeva 33 javna snabdevača.

Za sve kupce priključene na distributivne sisteme gas će u proseku biti skuplji za 5,7 procenata i koštati 42,9 dinara po kubnom metru.

Cene prirodnog gasa koje potrošači plaćaju različite su kod javnih snabdevača, zbog različitih troškova distributivnih sistema (mrežarina).

Agencije za energetiku je navela da nisu promenjene cena pristupa sistemima za transport i distribuciju gasa, odobrene 2011. godine.

U zavisnosti od učešća tog troška u ukupnoj ceni, povećanje cena prirodnog gasa krajnjim kupcima kod 33 javna snabdevača kreće se u rasponu od 1,9 odsto do 6,4 odsto.

“Cena po kojoj Srbijagas prodaje gas javnim snabdevačima poskupljenjem je usklađena s realnim troškovima po kojima to preduzeće kupuje gas iz uvoza i domaće proizvodnje”, navela je Agencija.

Prema uslovima tendera na kojem je Srbijagas izabran za snabdevača javnih snabdevača, veleprodajna cena gasa će se ubuduće menjati kada dođe do promene uvozne cene i količina domaćeg gasa, a usklađivaće se i sa promenama kursa dolara, navodi se na sajtu AERS-a.

Cenu gasa više ne utvrduje Vlada Srbije, već je, na zahtev izabranog đsnabdevača, odobrava ili ne odobrava Agencija za energetiku.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!