Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeStudijsko putovanje za...

Studijsko putovanje za 10 energetskih menadžera iz Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF), organizovao je studijsko putovanje za deset energetskih menadžera iz opština Srbije u Osijek, radi doprinosa unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji, saopšteno je danas iz te organizacije.

Energetski menadžeri imali su priliku da na kursu UNDP Hrvatske, usavrše svoja znanja iz domena energetske efikasnosti i da se upoznaju sa standardima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koji se već uspešno primenjuju u zemljama regiona.

Ekspertska organizacija fokusirana na energetski sektor i energetsku efikasnost CEDEF nastavila je svoj program unapređenja energetske održivosti Srbije i u 2011. godini, kako na centralnom, tako i na lokalnom planu, navodi se u saopštenju.

Energetski menadžeri su u Osijeku učestvovali na zvaničnom projektu edukacije UNDP Hrvatska za energetske savetnike na lokalnom nivou.

Projekat edukacije se sastoji iz dva dela, prvi je održan od 28. februara do 2. marta 2011, a drugi je predviđen od 9. do 10. marta.

Specijalizovanjem stručnih kadrova u oblasti upravljanja potrošnjom energije u opštinama omogućiće se stvaranje energetski održivih zajednica, čime se postiže povećanje ukupne energetske efikasnosti u Srbiji.

Tokom trajanja prve studijske posete predstavnici lokalnih samouprava iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse iz Hrvatske i regiona. Posebnu pažnju izazvala je poseta pasivnoj kući u Osijeku, objektu bez sistema za grejanje i hlađenje u kom se standardi energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uspešno primenjuju.

“CEDEF je nizom aktivnosti podržao relevantne državne institucije koje se zalažu za zakonsko uvođenje pozicije energetskog menadžera u opštinama Srbije. Ova edukacija energetskih menadžera doprinosi, pre svega, podizanju potencijala našeg javnog sektora u oblasti energetske efikasnosti i spremnosti da se izbori sa izazovima koje moderno doba postavlja našem održivom razvoju,” izjavila je predsednik Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić-Karišić.

Studijsko putovanje je organizovano pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, u saradnji sa UNDP Hrvatska i kompanijom REHAU.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!