Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Struja u Srbiji najjeftinija

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Cene struje u Srbije su najniže u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa cenama električne enegrije u regionu koje su za 30 do 40 odsto više, kako bi se otvorilo tržište i privukle investicije u energetski sektor, izjavio je sinoć izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković.

Cene struja u Srbiji su nekonkurentne i koriste se u socijalne svrhe što nije dobro za razvoj energetskog sektora, istakao je Čeperković učestvujući u radu regionalne konferenciju pod nazivom “Energija-Razvoj-Demokratija: Oblikovanje nove energetske budućnosti u jugoistočnoj Evropi” u Skupštini Srbije.

Čeperković je ukazao da treba preduzeti nešto u vezi izrade socijalnih karata kako bi se tačno utvrdilo kome je zaista potrebna pomoć i subvencije za plaćanje računa za električnu energiju.

Jedan od problema je i to što oko 65 odsto od ukupne potrošnje struje, tokom zimskog perioda, građani koriste za grejanje.

Potrebno je raditi na povećanju energetske efikasnosti i većem iskorišćenju obnovljivih izvora energije, ukazujući EPS trenutno radi na razvoju energetskih postrojenja ukupne snage od oko 1.000 megavata koji će raditi na obnovljive izvore energije.

Čeperković je izrazio očekivanje da će uskoro biti više Grinfild investicija u energetski sektor Srbije s obzirom na to da se u energetici uspešno sprovode direktive i standardi EU.

Ambasador Srbije u Norveškoj i Islandu Milan Simurdić ukazao je da Srbija nema dovoljno konkuretan energetski sektor i ponovio da cene u energetskom sektoru služe za socijalne svrhe što treba promeniti.

Simurdić je kazao da prema izvštaju Evropske komisije o napretku Srbije u članstvo u EU naša zemlja treba da učini dodatan napredak u podizanju konkurentnosti u energetskom sektoru i u ispunjenju obaveza da se do 2020. godine oko 20 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora.

Energetika treba da posluži za jačanje regionalne saradnje radi bržeg članstva zemalja regiona u EU , što će istovremeno doprneti privlačenju investicija u energetski sektor.

Neophodno je regionalno infrastrukturno povezivanje, kao i veće iskorištenje obnovljivih izvora energije.

Simurdić je napomenuo da zemlje regiona treba još da napreduju u razvoju energetskog sektora istakavši da je u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj postignut izvestan napredak posebno u zakonodavnoj regulativi koja se odnosi na energetiku.

Treba više raditi na izgradnji zajedničke energetske infrastrukture, iskorišćenju obnovljivih izvora energije i podizanju energetske efikasnosti, zaključio je Simurdić.

Izvor tanjug.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!