Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSrbiji nije potrebna...

Srbiji nije potrebna nuklearka sledećih 30 godina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Srbija do početka četvrte decenije ovog veka ima dovoljno energetskih resursa za postojeća i nova klasična postrojenja, iz kojih bi podmirila sopstvene potrebe za električnom energijom, a tek za 30-tak godina bi mogla da se javi potreba za izgradnjom nuklearke, izjavio je Tanjugu stručnjak za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Slobodan Petrović.

On je napomenuo da od momenta kada se donese odluka o izgradnji nuklearke, pripreme za njenu gradnju traju od 12 do 15 godina, tako da će se, decidno, tek za desetak godina znati kada će Srbija i da li će uopšte graditi nuklearnu elektranu.

U Srbiji je, inače, do 2015. na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana.

Srbija je dobro planirala gradnju svojih energetskih objekata, samo nije započela na vreme i ne zna se da li će, po toj dinamici i načinu na koji sada radi, stići na vreme da izgradi nove energetske kapacitete, ocenio je Petrović.

On je podsetio da su raspisani tenderi za izgradnju novih blokova u Termoelektrani “Nikola Tesla” B3 i Kolubari B i precizirao da je planirano da ti kapaciteti sredinom ove decenije uđu u eksploataciju.

Najnovija havarija u japanskoj atomskoj centrali je signal da se nuklearne elektrane moraju graditi i projektovati sa još većom sigurnošću i sa još većim stepenima zaštite, kao i da treba voditi računa kod odabira lokacije, rekao je Petrović.

On je napomenuo da u susednim zemljama ima dovoljno nuklearki da bi se svaka moguća katastrofa i svaki poremećaj u njihovom radu odrazio na Srbiju identično kao i u njihovoj bliskoj okolini.

Sve što se desi, recimo, u Bugarskoj, sigurno bi se odrazilo na Srbiju za manje od pola sata, napomenuo je stručnjak PKS-a.

Srbiji će, inače, ako ne bude pratila potrebnu dinamiku i gradila klasične energetske objekte, sigurno u nekom momentu u bliskoj budućnosti nedostajati određena količina električne energije u domaćem elektroenergetskom sistemu.

Tada bi morali ući u investiciju kod suseda, kao što je na primer, učešće Srbije u izgradnji nuklearke “Belene”, rekao je on i dodao da je to ipak skupa varijanta, jer je cena instalisane snage u izgradnji takvog objekta znatno veća od prosečne.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!