Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:TENT- Velike investicije...

Srbija:TENT- Velike investicije u 2014.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Termoelektrani “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu u toku su pripreme za velike investicije, koje će početi sledeće godine i iznosiće oko 260 miliona evra.
TENT će za oko mesec dana raspisati tender za izgradnju sistema za odsumporavanje u TENT A, što je projekat vredan oko 170 miliona evra, izjavio je Tanjugu direktor TENT-a Čedomir Ponoćko.

Taj projekat se finansira iz povoljnog japanskog kredita , podsetio je on i dodao da bi izgradnja postrojenja trebalo da počne u leto sledeće godine.

Sistem za odsumporavanje radiće se na blokovima A 3,4,5 i 6, napomenuo je Ponoćko.

On je najavio da se uporedo sa priprema za sistem za odsumoporavanje na TENT-u A priprema i dokumenatacija za izgradnju istog takvog postrojenja i na TENT-u B, ali je taj posao još u početnoj fazi.

Ponoćko je najavio da će sledeće godine početi veliki radovi i na modernizaciji elektrane A3, u koju će biti uloženo od 30 do 40 miliona evra.

Na tom bloku će sledeće godine biti zastoj, jer će se izvoditi radovi na turbini, kotlu i mlinovima, kako bi se povećala snaga tog bloka i smanjila emisija štetnih čestica u vazduh, naveo je direktor TENT-a.

U TENT-u A se radi i projekat prečišćavanja vode koji će biti završen do 1. maja, a posle toga počinju isti takvi radovi i na TENT-u B, rekao je on i dodao da je ukupna vrednost tih radova oko 14 miliona evra.

Imamo u planu i veliki projekat od oko 40 miliona evra za ugušćeni transport pepela i šljake na deponiju, da ne bi dolazilo do razvejavanja pepela sa deponija, dodao je Ponoćko.

On je najavio da će do kraja godine biti pripremljen tender za taj projekat i da bi radovi trebalo da počnu 2014. godini.

Ponoćko je podsetio i da je nedavno u TENT-u sanirana deponija na kojoj je bilo povećano razvejavanje pepela i to nanošenjem velikih količina zemlje.

Sad se seju specijalne trave za učvršćenje tla, kako bi to postala potpuno zelena površina, a sadi se i drveće po obodu, naveo je direktor TENT-a.

On je rekao da su u tom preduzeću pri kraju pripreme za održavanje i investicije u sledećoj godini i da je TENT potpuno spreman za predstojeću zimu i po pitanju proizvodnje struje i transporta uglja, kao i da su uspešno završeni svi planirani remonti.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!