Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:S Južnim tokom...

Srbija:S Južnim tokom dolazi i 1,5 mlrd. €

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Gasprom” je ponudio da finansira izgradnju gasovoda “Južni tok” u Srbiji, vrednu 1,7 milijardi evra, objavljeno je iz kompanije “Gasprom eksport”.

Prema tom predlogu, naša zemlja bi to otplatila od prihoda dobijenih od tranzitne takse.

Kako se ističe, “Gasprom” i “Srbijagas” nastavljaju razgovore o mehanizmu finansiranja projekta, a ponuda neće izmeniti dogovore i Akcioni plan koji su već na snazi.

Prema Akcionom planu, početak izgradnje gasovoda “Južni tok” u Srbiji planiran je za januar 2014. godine, navodi se u informaciji “Gasprom eksporta” o projektu “Južni tok”.

Šef “Gasproma” Aleksej Miler nedavno je naveo da bi gradnja mogla da počne i ranije, u decembru 2013. godine, s obzirom na to da se projekat Južni tok razvija ne samo po planu, već i pre roka, naveo je “Gasprom eksport”.

Završetak radova i početak isporuke gasa za Srbiju su planirani za 2016. godinu.

Prema navodima “Gasprom eksporta”, nacrt budžeta preduzeća “Južni tok Srbija”, zajedničkog preduzeća “Gasproma” i “Srbijagasa”, koje je zaduženo za realizaciju projekta gasovoda “Južni tok” u Srbiji, za 2013. godinu predviđa rashode od 115 miliona evra.

Budžet za 2014. godinu biće formiran krajem 2013. godine, nakon sprovođenja programa rada za ovu godinu, dodaje se u informaciji “Gasprom eksporta” o projektu “Južni tok”.

Navodi se i da je “Gasprom”, kao većinski vlasnik firme “Južni tok Srbija”, odlučio da sedište kompanije bude u Švajcarskoj kako bi osigurao investicione garancije i zbog uslova koje švajcarski pravni sistem nudi.

U informaciji o “Južnom toku” se navodi i da će taj projekat biti glavni izvor ulaganja u Srbiji.

“Studija izvodljivosti je utvrdila da će realizacija projekta na srpskoj teritoriji privući investicije od oko 1,5 milijardi evra i stvoriti oko 2.200 novih radnih mesta. Generalno, ovo će poboljšati perspektivu srpske industrije”, navodi se u saopštenju Gasprom eksporta.

Dodaje se i da je konačna investiciona odluka za bugarsku deonicu “Južnog toka” usvojena u novembru 2012. godine i “Gasprom” je spreman da učini sve što je do kompanije kako bi se projekat realizovao na vreme, tako da prvi gas može da poteče 2015. godine.

“Raspored izgradnje Južnog toka u Bugarskoj neće uticati na planiranu dinamiku izgradnje Južnog toka u Srbiji”, navodi se.

Konačna trasa podvodnog dela Južnog toka predviđa četiri kraka koja vode do bugarske obale i dalji transport gasa putem zemnog gasovoda kroz Srbiju, Mađarsku i Sloveniju do severne Italije, sa krakovima koji se odvajaju sa teritorije Srbije do Hrvatske i Republike Srpske.

Podseća se i da je 2. oktobra, 2013. godine Upravni odbor kompanije “Južni tok transport” odobrio detaljan plan izgradnje, usvojio dugoročni budžet kompanije i potvrdio puštanje u rad prve podzemne linije “Južnog toka” pre kraja 2015. godine.

“Gasprom eksport” i “Južni tok transport” na sastanku su takođe potpisali i Sporazum o prenosu gasa.

Prema oceni “Gasprom eksporta”, “Južni tok” će povećati sigurnost snabdevanja Srbije i Evrope putem diversifikacije trase koja povezuje evropske potrošače sa najvećim svetskim rezervama gasa u Rusiji.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!