Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Remontna sezona u...

Srbija:Remontna sezona u PD „Drinsko-Limske HE“ ,Revitalizacija smanjila troškove

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Troškovi remonta agregata H3 i H4 u HE „Bajina Bašta“ značajno su niži, jer najveći deo troškova pokriva „Andritz hydro“. Ovogodišnji remonti obaviće se sopstvenim snagama, uz pomoć lokalnih preduzeća i uz angažovanje specijalizovanih instituta

Posle četvorogodišnje revitalizacije agregata hidroelektrane „Bajina Bašta“, ovaj proizvodni kapacitet „Elektroprivrede Srbije“ ulazi u period redovnih remonta. Evvidentan je manji obim posla i nisu potrebna ulaganja u nove delove, a to automatski znači i da su smanjeni troškovi održavanja.

– Troškovi remonta agregata H3 i H4 značajno su niži, jer najveći deo troškova pokriva „Andritz hydro“. Radi se o otklanjanju sitnih nedostataka, tako da se nadamo da će u narednom periodu biti ispunjen jedan od postavljenih ciljeva revitalizacije, a to je smanjenje troškova remonta. Zbot toga se i radi revitalizacija i modernizacija hidroelektrane – ističe Mijodrag Čitaković, direktor PD „Drinsko-Limske HE“.

Bez obzira što je veći deo opreme nov, u HE „Bajina Bašta“ obaviće se standardni remont agregata i pripadajuće opreme. U remont je prvo krenuo agregat H3. U sklopu ovogodišnjeg redovnog remonta obaviće se pregled turbinske opreme, spirale i sifona, rashladnog sistema, generatora, radnog kola, transformatora, servomotora, regulatorskog sistema, transportne opreme.

Trenutno se izvode radovi na sanaciji procurivanja između rukavaca lopatica sprovodnog aparata i poluge. Na tim mestima, na kojima je uočeno procurivanje, postaviće se dihtunzi.

– To će se uraditi preventivno na svih 20 lopatica sprovodnog aparata na agregatu H3 – kaže Čitaković. – Tokom ovog posla biće otklonjeni svi nedostaci koji su uočeni u dosadašnjem radu agregata. To će doprineti da se kvalitet ugrađene opreme dovede na najviši mogući nivo.

Prema rečima direktora PD „Drinsko-Limske HE“, posao vezan za zaptivanje radi „Andritz hydro“ sa svojim kapacitetima bez obzira što je istekla garancija, jer je taj nedostatak uočen u toku garantnog perioda. Isti posao uradiće se i prilikom remonta agregata H4 koji je u garantnom periodu.

Prema rečima našeg sagovornika, nakon toga obaviće se remont radnog kola i to merenje labirinata po zaustavljanju agregata, vizuelni pregled radnog kola, detaljan pregled opreme protočnog trakta, pregled radnog kola, sanacija kavitacionih oštećenja na radnom kolu, kontrola antikorozivne spirale i kontrola zavrtnjeva na radnom kolu i zvonu. Obaviće se i tipski remont opreme rashladnog sistema, provera, ispitivanje i čišćenje filtera.

Na generatoru će biti urađena demontaža pokrovnih limova, gornjih i donjih zaslonskih limova, njihova kontrola i čišćenje, kao i kontrola bolcnova i svih vijčanih i zavarenih veza.

U okviru sistema pobude uradiće se demontaža kliznih prstenova i njihova obrada u fabrici „ATB Sever“. Taj posao urađen je tokom prošle godine na agregatima H1 i H2 radi hlađenja i smanjenja zagrevanja četkica i njihove brze potrošnje. Na transformatoru biće pregledana oprema rashladnog sistema. Takođe, biće izvršen i pregled opreme za signalizaciju.

– Što se tiče obima remonta na agregatu H 4, nakon demontaže, biće izvršen pregled kompletne opreme, s obzirom da u avgustu ističe garantni period – uakzuje Čitaković. – Biće pregledano radno kolo i generator i proveriće se garancijske karakteristike.

Remontni radovi u reverzibilnoj HE „Bajina Bašta“ biće obavljeni od 21. jula do 28. avgusta, dok se remonti u „Limskim HE“ završavaju u novembru. U HE „Zvornik“ remont će trajti do 2. oktobra, a z HE „Elektromorava“ remont sva četiri agregata biće obavljen tokom septembra kada se očekuje minimalan dotok. Svi ovogodišnji remonti u PD „Drinsko-Limske HE“ obaviće se sopstvenim snagama, uz pomoć lokalnih preduzeća i uz angažovanje specijalizovanih instituta.

Izvor Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Rio Tinto objavio nacrt studije o proceni uticaja projekta Jadar

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu na kojima su radili nezavisni stručnjaci pokazuju da se Projekat „Jadar” može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU Kompanija Rio Tinto je na sopstvenu...

Srbija: Studija Rio Tinta navodi kako da se “ublaže” rizici povezani sa projektom Jadar

Rudarski gigant Rio Tinto je očigledno nastavio sa pokušajima da otvori rudnik litijuma u Srbiji, a objavljeni nacrti studije o proceni uticaja na životnu sredinu jasno govore da projekat jeste van snage, ali ne i van upotrebe. Dodatno i najave...

Srbija: EPS kreće u transformaciju

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je Skupština EPS usvojila Plan transformacije kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa, bez smanjena budžeta zarada. "Usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije, Srbija je ispunila važan strukturni reper...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!