Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Rekonstrukcijom tunela u...

Srbija:Rekonstrukcijom tunela u Majdanpeku do novih rudnih ležišta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Rudniku bakra Majdanpek počela je rekonstrukcija tunela i transportnog sistema za odvoženje jalovine sa rudnog nalazišta Južni revir, koji bi trebalo da bude završen do kraja februara.

To će, kažu u Rudniku bakra, doneti velike uštede, jer se sada jalovina, odnosno raskrivka prevozi kamionima. Ovaj trakasti transporter bio je u funkciji do pre petnaest godina kada je u požaru izgorela traka i uništen sloj betona u tunelu. Da bi se on rekonstruisao, angažovani su radnici borske Jame, koji od kraja januara rade u tunelu.

– Ovaj sistem je žila kucavica Rudnika bakra Majdanpek i njegova rekonstrukcija je najbitniji deo za ostvarivanje planova koji su nam zacrtani Biznis planom RTB-a bor do 2021. godine. To je svakako najznačajnia investicija u RBM-u u 2014. godini – izjavio je Tanjugu direktor Rudnika bakra Majdanpek Branislav Tomić.

On je dodao da je još značajnije je da će cena radova u odnosu na prvobitan plan, biti mnogo manja jer su u dogovoru sa rudnikom bakra Bor, angažovani i njihovi radnici kako bi posao bio završen u što kraćem roku.

Tomić je naveo da prvobitno posao trebalo da košta 67 miliona dinara i da traje tri meseca, ali je angažovanjem radnika iz Jame, ovaj iznos sveden na deset miliona dinara, a očekuje se da radovi, budu završeni do kraja februara.

– Velike uštede će biti ostvarene na transportu, jer sada raskrivku prevozimo kamionima. Predstoji nam skidanje velike količine raskrivke sa Južnog revira, a ovaj sistem trebalo bi da u naredne dve godine izveze 60 do 70 miliona tona jalovine na odlagalište Ujevac – naglasio je Tomić.

Poslovođa pogona “Jama” RTB-a Bor Živoslav Ljubisavljević je, govoreći o radovima na tunelu naglasio da je njegova ukupna dužina 860 metara.

– Skidamo beton koji je uništen, nanosimo novi i pravimo podlogu “stope” za transportni sistem. Hladnoća je bila problem do juče, jer se temperatura često spuštala ispod minus dvadeset, a nije prelazila minus 12 stepeni. Ipak, uspeli smo da završimo veliki deo posla – rekao je on.

Radnici mašinske službe Rudnika bakra Majdanpek rade i na rekonstrukciji pogona transportnog sistema, koji od 2000. godine nije bio u upotrebi.

– Sanirali smo deo mašinske opreme takozvane člankaste dodavače. Očekujemo da naš deo posla završino do kraja meseca, kada će biti gotov i tunel, a nakon toga počinjemo postavljanje transportne trake – naveo je glavni inženjer za investicije u RBM-u, Dušan Perović.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Rio Tinto objavio nacrt studije o proceni uticaja projekta Jadar

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu na kojima su radili nezavisni stručnjaci pokazuju da se Projekat „Jadar” može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU Kompanija Rio Tinto je na sopstvenu...

Srbija: Studija Rio Tinta navodi kako da se “ublaže” rizici povezani sa projektom Jadar

Rudarski gigant Rio Tinto je očigledno nastavio sa pokušajima da otvori rudnik litijuma u Srbiji, a objavljeni nacrti studije o proceni uticaja na životnu sredinu jasno govore da projekat jeste van snage, ali ne i van upotrebe. Dodatno i najave...

Srbija: EPS kreće u transformaciju

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je Skupština EPS usvojila Plan transformacije kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa, bez smanjena budžeta zarada. "Usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije, Srbija je ispunila važan strukturni reper...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!