Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Pripreme za tržišta...

Srbija:Pripreme za tržišta struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Za utakmicu na tržištu struje u Srbiji se još spremaju i građani i elektroprivreda. U susednoj Hrvatskoj je zbog velike konkurencije borba za potrošače već žestoka.

Tamošnja elektroprivreda je napravila, kažu, revolucionarni potez. Morala je da snizi cenu struje za deset odsto jer gubi kupce.

Zbog povoljnijih cena struje koje su ponudile firme iz Slovenije i Nemačke, Hrvatsku elektroprivredu od juna je napustilo čak 12 hiljada 600 domaćinstava. Potrošači koji struju više ne kupuju od HEP-a kažu da je i mala ušteda velika za porodicu sa niskim prihodima.

Robert Golob, predsednik kompanije GEN-I kaže da se ta firma trudi da uvek ima 10 odsto niže cene od Hrvatske elektroprivrede.

Zoran Miliša, direktor nemačke firme “RVE energija”, dodaje da će njihova cena uvek biti povoljnija za kupca, od one koju ponudi HEP.

U Srbiji od početka ove godine, kada je počelo otvaranje tržišta struje, svog snabdevača sami već biraju veliki potrošači, poput fabrika. U EPS-u tvrde da se spremaju za konkurenciju.

Aleksandar Obradović v.d. generalnog direktora EPS-a kaže da su promene koje su došle liberalizacijom tržišta velike i da su bile bolne i u drugim državama.

“U momentu kada se otvorilo tržište, 1. januara na visokom naponu mi smo uspeli da zadržimo 25 od 26 kupaca. Podsećam ti kupci imaju puno pravo da promene svog snabdevača. Znači pod ovim svim okolnostima mi smo uspeli da zadržimo 97 odsto tržišta na visokom naponu”, objašnjava Obradović.

Čelnik EPS kaže da je to preduzeće uspeh postiglo poboljšanom tržišnom cenom i da je uspelo da ostvari dodatne prihode od više od dve milijarde dinara.

Pitanje je hoće li EPS zadržati poziciju glavnog snabdevača, jer već od Nove godine sva preduzeća i ustanove, moći će takođe da biraju od koga će kupovati struju. Dok će, male radnje poput zanatlija i domaćinstva tu mogućnost imati od januara 2015. godine.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je više puta pozvala EPS da ubrza reorganizaciju i okrene se potrošačima da ih ne bi izgubila.

“Od naredne godine kada polako počne da dolazi konkurencija EPS neće moći da funkcioniše na ovaj način. Potrošači moraju da znaju da EPS više neće moći da se ponaša kao država u državi, što često čujemo, i da će EPS morati da bude vrlo konkurentan ako bude hrteo da izađe na tu utakmicu koja se zove liberalizovano tržište. Potrošači će sad imati mogućnost izbora. To je ono što će se promeniti i volela bih kada bi to EPS brže shvatio”, ukazuje Mihajlovićeva.

U Srbiji ima 65 licenciranih trgovaca strujom, a aktivno je tridesetak. Konkurecija je velika, a potrošači ne moraju ništa dodatno da ugrađuju da bi promenili snabdevača, već samo da potpišu novi ugovor.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!