Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Preti li nam...

Srbija:Preti li nam mrak?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ukoliko se najvažniji poplavljeni kopovi ne osposobe, Srbija će ove zime imati manjak struje, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Proizvodnja u Kolubari povećana je na zadovoljavajući nivo za ovo doba godine, a iz EPS-a poručuju da se trenutno isušuje basen Veliki Crljeni i da stručnjaci iz inostranstva još analiziraju stanje u Tamnavskom basenu.

To što Srbija više ne uvozi struju, ni izbliza ne znači da se energetska situacija stabilizovala. Naprotiv. Što se poplavljeni kopovi budu brže isušivali, to će verovatnoća za kupovinu tuđe struje biti manja.

“Ako bi posmatrali sadašnju proizvodnju uglja mi bi sigurno imali manjak struje u zimskom periodu”, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić.

U rudarskom basenu Kolubara sada se proizvodi 45 hiljada tona uglja dnevno, što je polovina redovne proizvodnje. Obrenovački TENT može da računa na koliko-toliko normalan rad u letnjim uslovima. Hitno se isušuje kop Veliki Crljeni. Taj posao trajaće mesecima.

“U ovom trenutku činimo sve da osposobimo kop Veliki Crljani koji bi mogao da nam da 25 hiljada tona dnevno i tamnavski kop koji bi nas stabilizovao”, kaže Antić.

A krucijalni Tamnavski kop veći je od Vlasinskog jezera, jer leži u neverovatnih 200 miliona kubika vode. Trenutno nema prognoze kada bi mogao da bude u funkciji.

“Pregovaramo sa stranim stručnjacima kako to da rešimo oni su danas na terenu analiziraju i tek kada daju svoje mišljenje znaćemo kada bi mogli da računamo na njegovo funkcionisanje”, kaže Aleksandar Obradović v.d. direktora EPS-a.

Srbija se priprema i za razgovore sa Evropskom energetskom zajednicom da bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogla da računa na pozajmice koje bi se vraćale sledećeg leta.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!