Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Počinje utakmica za...

Srbija:Počinje utakmica za kupce struje u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Od 1. januara naredne godine oko 3.100 kupaca električne energije u Srbiji će morati da ugovore unapred svoje snabdevanje, što znači da će EPS morati da se bori i za kupce na srednjem naponu. Trgovci električnom energijom žale se da će EPS, ipak, zadržati monopol.

Zakonski okvir za otvaranje tržišta električne energije za kupce na srednjem naponu od 1. januara 2014. godine je spreman, donet je zakon o energetici, radi se na strategiji o energetici do 2025. godine, osnovano je javno preduzeće EPS Snabdevanje, kao javni snabdevač i licencirano je više od 60 snabdevača – od kojih 27 aktivno na tržištu. Ostaje da se vidi da li će do početka sledeće godine svi nedostaci biti ispravljeni i procedure formirane, kako bi oko 3.100 kupaca moglo nesmetano da izabere snabdevača električnom energijom. Elektroprivredi Srbije, kao operateru distributivne mreže ostaje da postavi moderna brojila na ključna mesta, napravi krive potrošnje za kategorije kupaca i da se uspostave protokoli komunikacije operatera na prenosnim i distributivnim sistemima, čulo se na konferenciji „U susret tržištu električne energije“ koju je, pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštitne sredine, a u partnerstvu sa Elektroprivredom Srbije, organizovala redakcija Balkanmagazina.

Na konferenciji su se čuli prigovori trgovaca strujom, potencijalnih snabdevača ovih kupaca, da pravog tržišta električnom energijom neće ni biti, jer EPS i dalje ima monopol držeći cene električne energije ispod ekonomskih. Odgovarajući im v.d. direktora EPS-a, Aleksandar Obradović je poručio da monopol kakav je imao EPS nije nikakva privilegija.

Aleksandar Obradović

„EPS je imao privilegiju da isporučuje energiju po ceni ispod tržišne, zbog čega je u prethodnih 13 godina izgubio oko šest milijardi evra. EPS ima, takođe, privilegiju i da prodaje energiju kupcima koji ne plaćaju svoje račune. Inače, EPS je već na tržištu – od početka ove godine. Dokaz da tržište postoji je i to što smo od 1. Januara ove godine, kada je otvoreno tržište za kupce na visokom naponu, izgubili tri odsto tržišta, odnosno jednog dobrog kupca, koji plaća redovno. Tako će biti i ubuduće, GEN-I, koji je preuzeo Meser i drugi snabdevači će se boriti samo za najbolje kupce i dobre platiše. A EPS će morati da rešava probleme dugova i potrošača koji nisu u mogućnosti da plaćaju, a ne može im se uskratiti energija, jer su značajni za funkcionisanje privrede (kao železnica, na primer) ili za sigurnost i zaštitu građana (bolnice)…“, rekao je Obradović.

Napomenjujući da EPS, da bi se prilagodio tržišnom poslovanju, mora da poveća efikasnost Obradović je istakao da ovo javno preduzeće mora da ispuni niz uslova: da smanji troškove, da brže odgovara na promene na tržištu, što kao javno preduzeće nije u mogućnosti, jer ima obavezu da raspisuje javne nabavke, koje može da blokira svako i da tako, zapravo, zaustavi proizvodnju. Takođe, mora i da se fokusira na najbolje klijente.

„Ne tražimo privilegovan već ravnopravan položaj sa konkurencijom. Ne može EPS kao gubitaš biti motor srpske privrede, već samo kao jaka i profitabilna kompanija“, poručio je Obradović.

Dejan Novaković

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dejan Novaković je istakao da su zakonski okviri za liberalizaciju tržišta električne energije postavljeni, a da se trenutno radi na izradi strategije energetike, u koju je uključena i nauka i struka.

„Danas je EPS najzdraviji sistem u Srbiji. Ova kompanija je zadržala znanje, a mi sada gledamo kako da poboljšamo resurse, kako bi ispratili promene“, kazao je Novaković.

Iako je pravni okvir zaokružen ipak ima mesta popravkama i dopunama, pa je tako u toku dopuna zakona o energetici i pravila o radu distributivnih sistema, kako bi se sve usaglasilo sa Trećim energetskim paketom EU. Govoreći o otvaranju tržišta Ljiljana Hadžibabić, član Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije ocenila je da će, izlaskom na tržište, veliku promenu pretrpeti kupci, ne samo zbog eventualne promene snabdevača već i zbog viših cena električne energije, koje se očekuju.

„Pre otvaranja tržišta važno je utvrditi pravila o tome kako kupci mogu da promene snabdevača a da to za njih bude jednostavno. Proces promene snabdevača može trajati maksimalno 21 dan. Glavni uslov je da kupac nađe novog snabdevača, a sa starim reguliše sve obaveze, što ne mora automatski da znači da mora da plati dug,“ rekla je Hadžibabić ističući da je od 1. januara ove godine već otvoreno 9,5 odsto tržišta (potrošači na visokom naponu). Kada se u to uračunaju gubici u prenosnom i distributivnom sistemu to iznosi 25 odsto. Od početka 2014. godine na tržištu će biti od 40 do 45 odsto krajnje potrošnje, a sa gubicima to će dostići oko 60 odsto potrošnje električne energije u Srbiji.

Ljiljana Hadžibabić

„Za slobodno tržište potrebno je znati kako će se obračunavati električna energija i balansna odgovrnost. Za to je potrebno mnogo više modernih brojila, sa čijom nabavkom je EPS do sada imao velikih poteškoća. Srećom, zakon dozvoljava obračun na osnovu krivih potrošnje, a te krive treba napraviti iz postojećih baza“, objašnjava Hadžibabić.

Sa nastavkom otvaranja tržišta električne energije kupce čekaju nevolje i trebalo bi da se pripremaju. Velike kompanije to i rade. Po zakonu svi snabdevači moraju da objave opšte uslove snabdevanja.

Jedan od problema, koji bi mogli imati kupci je i činjenica da sada postoji pet privrednih društava za distribuciju električne energije, a ako tako ostane i u 2014. godini kupci koji imaju istu potrošnju u različitim delovima Srbije dobijaće različite račune. Prema analizi Željka Markovića, direktora Direkcije za distribuciju EPS-a, polovina Srbije će biti diskriminisana višim računima za struju i to siromašniji deo Srbije. Na primer, aktivna energija je 140 odsto skuplja u distribuciji Centar nego u Elektrodistribuciji Beograd. Na primeru jedne fabrike papira Marković je prezentovao kalkulaciju da će od 1. januara 2014. Godine u odnosu na sadašnje za 28 odsto veće račune imati potrošač koji je u Beogradu dok će potrošač koji je na teritoriji PD Centar plaćati 48 odsto veći račun za struju.

Željko Marković

„Jedinstven operater sistema distribucije biće mnogo otporniji na eventualne poremećaje tržišta, imaće manje troškove zbog centralizacije, a novac će moći da se alocira gde je najpotrebniji. Sve mane jedinstvenog operatera mogu da otklone dobrim upravljanjem, ali mane postojanja pet odvojenih distribucija ne mogu jer su to fizičke prepreke“, objasnio je Marković, ističući da bi različita cena struje (zbog troškova prenosa) u raznim delovima Srbije mogla značajno uticati na neravnomernu regionalnu razvijenost.

Marković je, takođe, istakao i to da će, ako se ne osnuje jedinstveni operator distributivnog sistema potrošač iz kategorije domaćinstva, za koje će tržište biti liberalizovano od 1. januara 2015. godine na području sadašnje elektrodistribucije Jugoistok plaćati skoro 20 odsto skuplje električnu energiju nego u Beogradu

Trgovcima električnom energijom, koji su se u diskusiji interesovali za podatke o pređašnjoj potrošnji kupaca na srednjem naponu Marković je poručio da će „krive potrošnje“ biti gotove do 1. januara sledeće godine.

Marković je istakao da će ODS pružati usluge svim snabdevačima pod jednakim uslovima. Takođe, naći će način da obavesti kupce da je ODS-a kao isporučilac energije odgovoran za funkcionisanje mreže, sigurnost (neprekidnost) napajanja i kvalitet isporučene električne energije.

Dejan Vasić

Dejan Vasić, direktor JP EPS snabdevanje rekao je da je ovo preduzeće već obavestilo kupce koji od 1. januara 2014. nemaju pravo na regulisanu cenu snabdevanja da moraju ugovoriti snabdevanje sa nekim od snabdevača na slobodnom tržištu, uključujući i EPS Snabdevanje. Ko ne bude imao snabdevača privremeno će biti na veoma skupom rezervnom snabdevanju, a zatim isključen sa mreže.

Privatni snabdevači izneli su zamerku da EPS nudi ugovore kupcima sa cenom električne energije samo jedan evro većom od cene na referentnom mađarskom tržištu, što nijedan trgovac ne može da ponudi.

„Neizvodljivo je da se u samo jedan evro spakuju i troškovi balansiranja. Nijedan trgovac strujom ne može da obezbedi tako jeftino snabdevanje sa troškovima balansiranja. EPS koristi svoj potencijal da prodaje struju ispod tržišne cene i tu nema tržišne utakmice“, primetio je Vladimir Đorđević iz Rudnap grupe.

Međutim, prema rečima Aleksandra Obradovića dokaz da tržište postoji je to što je firma Geni ove godine ponudila Meseru nižu cenu od EPS-a.

Komentarišući ovu situaciju Ljiljana Hadžibabić je rekla da nije moguće neutralisati monopolski položaj EPS-Snabdevanja na tržištu, niti znanja i informacije koje je EPS godinama sticao o kupcima i potrošnji u Srbiji kao tradicionalno jedini snabdevač.

„Ali, bitno je da se normativno i nadzorom nad tržištem spreči zloupotreba tog monopolskog položaja, a posebno da se obezbedi transparentno i nediskriminatorno postupanje operatora prenosnog i distributivnog sistema,“ istakla je član Saveta AERS-a.

Sanja Tucaković

Direktor jedne od pet distribucija, PD Centar iz Kragujevca Sanja Tucaković je istakla da se EPS suočava sa opasnošću da će mnoge kompanije pokušati da osvoje tržište prodajom struje ispod ekonomske cene.

Izvor BalkanMagazin

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!