Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Počinje izgradnja Južnog...

Srbija:Počinje izgradnja Južnog toka

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Danas počinje izgradnja gasovoda “Južni tok” u Srbiji. Izgradnja će trajati dve godine, a puštanje gasovoda u rad očekuje se 2016. godine.

Reč je o jednoj od najvrednijih investicija u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, vrednoj više od 1,9 milijardi evra, koja bi Srbiji trebalo da donese još bolji geostrateški značaj i poziciju.

Svečanost na kojoj će biti obeležen početak izgradnje gasovoda Južni tok počinje u 16 časova u Palati Srbije u Beogradu, kada će predsednik Srbije Tomislav Nikolić dati nalog za početak zavarivanja prvog spoja Gasovoda koje će biti obavljeno u Šajkašu.

TV prenos početka radova će, iz Palate Srbija u Beogradu, pratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, ministri energetike Rusije i Srbije, Aleksandar Novak i Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora Gasrpoma Aleksej Miler i generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović.

Srpska i ruska strana će potpisati Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa, saopštila je danas Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Vlada Srbije ovlastila je ministarku energetike da u ime Vlade potpiše ugovor u vezi s izgradnjom gasovoda Južni tok u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici tekst Ugovora o poveravanju obavljanja delatnosti od opšteg interesa između Vlade Srbije i Društva sa ograničenom odgovornošću Južni tok (South stream) Novi Sad i ovlastila Mihajlovićevu da ga potpiše.

Na izgradnji deonice transnacionalnog gasovoda kroz Srbiju, dugoj 421 kilometar, biće direktno zaposleno 25.000, a posredno do 100.000 radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih delatnosti.

Nadležni u Srbiji su izdali lokacijsku i građevinsku dozvolu za izgradnju deonice kroz Srbiju, a tender za izvođače radova biće raspisan do polovine decembra ove godine.

Izgradnju “Južnog toka” kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće “Južni tok Srbija”, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.

Za izgradnju srpske deonice gasovoda, do prvog kvartala sledeće godine, biće na raspolaganju oko 500 miliona evra, koje će obezbediti Gasprom i Srbijagas.

Gasprom će, prema najavama direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, odobriti srpskoj strani i kredit od 175 miliona evra bez državne garancije, sa kamatom od 4,25 odsto, a taj aranžman predviđa da Srbija ne plaća ništa dok ne počne funkcionisanje Južnog toka.

Planirano je da Srbija vraća taj kredit iz prihoda od tranzitnih taksi, jer je procenjeno da će u početku te takse iznositi oko 200 miliona evra godisnje.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju trajaće dve godine, a puštanje gasovoda u rad planirano je od 2016. godine.

Južni tok je, prema izjavama ministarke energetike Zorane Mihajlović, jedna od najvećih investicija u Evropi i centralni infrastrukturni projekat u regionu, koji će omogućiti Srbiji bolju zaštitu političkih, ekonomskih i energetskih interesa.

“Taj podatak govori u prilog tome da će izgradnjom Južnog toka ili bilo kog drugog gasovoda, gas biti jeftiniji”, rekla je Mihajlovićeva i navela da će Južni tok doneti povećanje bruto domaćeg proizvoda Srbije za najmanje pet odsto.

Zahvaljujući tom projektu, Srbija će postati regionalno energetsko čvorište, biće energetski bezbedna, imaće mogućnost da gradi elektrane na gas, a očekuje se i godišnji prihod od nekoliko stotina miliona evra od tranzitnih taksi, jer je reč o magistralnom gasovodu kroz našu zemlju.

Ulaz Južnog toka iz Bugarske u Srbiju biće kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, uz dva planirana odvojka ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a razmatra se i mogućnost da jedan krak gasovoda ide ka Makedoniji i Kosovu i Metohiji.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju biće 41 milijardu kubnih metara gasa godišnje, od čega će za Srbiju, u početku, biti na raspolaganju oko pet milijardi kubika, a moći će i više ako se poprave ekonomske prilike u zemlji.

Gasprom će, prema najavama, na 25 godina zakupiti kompletan kapacitet gasovoda kroz našu zemlju, što je garancija Srbiji, da će taj gasovod u potputnosti biti u funkciji i da ćemo od njega imati ekonomske koristi.

Osim tranzitnih taksi, za prolaz gasa kroz našu zemlju, Srbiji je garantovan i prihod na uloženi kapital u izgradnju “Južog toka” od osam odsto.

Za taj gasovod pripremljen je i prostorni plan područja posebne namene, a Srbija je usvojila i poseban zakon o Južnom toku koji će doprineti ubrzanju eksproprijacije 10.000 parcela na trasi tog gasovoda kroz Srbiju.

Južni tok je rusko-evropski projekat, u kome uz ruski Gasprom, 50 odsto vlašništva imaju kompanije iz Nemačke, Francuske i Italije.

To je gasovod za transport prirodnog gasa iz Rusije u jugoistočnu i centralnu Evropu, i to po dnu Crnog mora, preko teritorije Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije do Italije i centralne Evrope.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!