Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Obradović-Kasni reorganizacija, EPS...

Srbija:Obradović-Kasni reorganizacija, EPS podeljen na 13 feuda

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ukoliko ne dođe do reorganizacije EPS-a ta kompanija će nastaviti da gubi 30 do 35 miliona evra godišnje, kaže v.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović.
Ukoliko Ministarstvo energetike u najskorije vreme na dnevni red vlade ne stavi izmenu statuta Elektroprivrede Srbije, čime će biti ukinut upravni i imenovan nadzorni odbor, EPS do kraja godine neće preći iz javnog u akcionarsko društvo, rekao je Obradović u intervjuu Politici.

“To nije samo puka formalnost. Bez toga EPS će nastaviti da gubi od 30 do 35 miliona evra godišnje, odnosno 100.000 evra dnevno”, naveo je Obradović.

Ukazujući da “u ovako formiranom EPS-u niko nema odgovornost ni za šta, što nije dobro”, on podseća da je Vlada pre godinu dana donela polazne osnove za reorganizaciju, dodajući da “ne može da dokuči zbog čega se na tome stalo”.

Obradović podseća da je Vlada donela odluku o reorganizaciji još prošle godine prema kojoj EPS više ne sme da bude javno preduzeće nego firma koja će funkcionisati po tržištnim principima.

U odluci Vlade, kaže, stoji da funkcije finansijskih direktora moraju da budu korporatizovane, ali se na to čeka već godinu dana.

Prema njegovim rečima, odluka o korporativizaciji doneta je u novembru prošle godine.

“Zbog toga što nije još sprovedena ja nisam direktno šef direktorima zavisnih privrednih društava, već oni odgovaraju Upravnom odboru koji je po zakonu trebalo da bude ukinut početkom ove godine. Odgovornost mora da dobije ime i prezime, čega sada nema”, kaže Obradović.

Na pitanje koliko su tu bitne partije on navodi da je “to tamni vilajet” i dodaje: “Nije ovde samo stvar u utvrđivanju odgovornosti. Moramo da postanemo efikasniji. Imate 13 feuda, 13 nezavisnih sistema.”

U osvrtu na finansijsku situaciju u EPS-u, Obradović ocenjuje da je ona pre godinu dana ona “bila katastrofalna” a da je uspešnim poslovanjem, reprogramom kredita, racionalizacijom troškova i rekordnom proizvodnjom rezultat popravljen u ovoj godini za skoro 21 milijardu dinara.

“Danas se o EPS-u ne može govoriti kao o gubitašu, već o kompaniji koja je u uslovima liberalizacije uspela da zadrži 97 odsto tržišta, uz tržišnu cenu i povećanje prihoda za 2,5 milijardi dinara. EPS je spreman da ovakav uspeh ponovi i po otvaranju tržišta na srednjem naponu od 1. januara 2014”, kaže on.

Govoreći o reprogramiranju dugova, za šta rok ističe u subotu, Obradović je rekao da je sporazum o reprogramu do 25. novembra potpisalo 205.277 dužnika, od toga 193.044 domaćinstava i 12.233 iz kategorije privreda.

“Ukupno je reprogramirano 12 milijardi dinara duga, što je oko 15 odsto ukupnog duga. Dužnici koji ne izmire nagomilani dug ući će u proces prinudne naplate kod izvršitelja, a ako to ne bude moguće sledi sudski postupak”, poručio je v.d. direktora EPS-a.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!