Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Obilne kiše i...

Srbija:Obilne kiše i nevreme dovele do prekida u napajanju u pojedinim delovima Srbije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Dežurne ekipe i tokom noći na terenu

Zbog nevremena i obilnih kiša koje je danas zahvatilo Srbiju, u uslovima visokih vodostaja i opasnosti od poplava, v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović naložio je direktorima svih privrednih društava u okviru sistema posebne mere predostrožnosti i postupanja u vanrednim okolnostima. Stanje u sistemu „Elektroprivrede Srbije“ prati se 24 sata neprekidno i povećan je broj dežurnih ekipa.

U distributivnom sistemu najkritičnije je na području privrednog društva „Elektrosrbija“, a u Valjevu, Koceljevi i Loznici ugroženi su kapitalni elektroenergetski objekti. Da bi zaštitili ljude isključuju se pojedini dalekovodi, trafostanice, a  veliki broj domaćinstava zahteva da im se isključi napajanje.

Na području „Elektrosrbije“ izuzetno veliki problem predstavlja odsečenost ka svim pravcima, a sve ekipe su i biće na terenu celu noć. Pomoć je odmah ponudilo JP “Elektrokosmet” sa svim svojim raspoloživim kapacitetima u ljudstvu i mehanizaciji.

Na području „Elektrodistribucije Beograd“ nema većih kvarova, kratkotrajni predkidi zbog velike vode otklanjaju se u roku od sat vremena. Na teritoriji „Elektrovojvodine“ zabeleženi su kratkotrajni ispadi na području Pančeva, Sombora i Novog Sada, dok je na trenutno području „Centra“ i „Jugoistoka“ snabdevanje potrošača električnom energijom redovno i nema poteškoća uzrokovanih obilnim padavinama koje za sada prete objektima.

Kiša koja neprestano pada otežava proizvodnju na kopu Drmno u „TE-KO Kostolac“. Iz sata u sat podiže se nivo vode u vodosabirnicima i pored ispumpavanja vode iz kopa. Proizvodnja otkrivke je sve teža zbog lepljivosti materijala i sve su veći zastoji zbog pražnjenja traka od nagomilane vode.

Posebno su ugrožena presipna mesta, pa su angažovani svi raspoloživi resursi kako mašinski, tako i ljudski za održavanje sistema,  a pojačana su dežurstva.

Trenutno nijedan od četiri aktivna površinska kopa Rudarskog basena „Kolubara” nije ugrožen od poplava, a proizvodnja uglja se i u otežanim uslovima odvija bez većih problema i u granicama je plana. Rad sistema za proizvodnju otkrivke je smanjen, odnosno prilagođen vremenskim uslovima.

Preventivno je uvedeno 24-časovno dežurstvo u svim organizacionim delovima površinskih kopova i neprekidno se prati stanje na terenu. Takođe je dogovoreno stalno praćenje vodotokova reka Peštan i Kolubara, koji su u okruženju površinskih kopova.

U termoelektranama proizvodnja se odvija normalno i problema nema u ovom trenutku jer su preduzete posebne mere predviđene za ovakve situacije. Stanje u PD „HE Đerdap“ je normalno i u narednih 12 časova nema opasnosti od poplava.

Na području „Drinsko-Limskih hidroelektrana“ beleži se rast vodostaja i preliva se voda na HE „Zvornik“, HE „Bajina Bašta“ i HE „Elektromorava“. Angažovane su dežurne ekipe koje prate situaciju i trenutno nema opasnosti od poplava na Drini.

Izvor EPS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!