Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:NIS- Uspešno bušenje...

Srbija:NIS- Uspešno bušenje kod Kikinde

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da je na nalazištu nafte “Kikinda varoš” uspešno završeno bušenje prve horizontalne bušotine.

Dubina bušotine iznosi 2.670 metara, a dužina horizontalnog dela – 250 metara.

Radove na bušenju horizontalne bušotine, koji su trajali 30 dana, obavili su stručnjaci kompanije – izvođača TDE (Mađarska).

Obim sredstava investiranih u toku projekta iznosi pet miliona evra.

Prvi zamenik generalnog direktora Gasprom njefta, predsednik Odbora direktora NIS-a Vadim Jakovljev ocenio je da je uvodjenje novih tehnologija, koje doprinose povećavanju efikasnosti kompanije, jedan je od prioriteta Gasprom njefta.

“Uspešno implementirajući nove tehnologije na našim ležištima, prenosimo stečeno iskustvo na druge projekte medju kojima je i Srbija. Primena tehnologija jedinstvenih za ovu regiju, kao što je horizontalno bušenje, daje nam mogućnost da povećavamo eksploataciju nafte na onim mestima gde je to ranije bilo nemoguće”, rekao je Jakovljev.

Tokom pripremnih radova koje su obavili stručnjaci NTC NIS-Naftagasa i Bloka “Istraživanje i proizvodnja”, korišćena je savremena tehnologija 3D geološko – hidrodinamičkog modeliranja.

Bušenje pilot stuba koje je obavljeno u cilju smanjenja rizika i preciziranja rezervi nafte u potpunosti je potvrdilo napravljeni geološki model nalazišta.

Trenutno je u toku ispitivanje bušotine čiji su prvi rezultati pokazali stabilni eruptivni dotok nafte bez vode s potencijalom proizvodnje od oko 40 tona nafte na dan.

Realizacija projekta horizontalnog bušenja na nalazištu “Kikinda varoš” je prvi uspešan projekat ove vrste na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kako je saopštio NIS, ova će se tehnologija primenjivati za razradu nalazišta teške nafte “Gaj”, gde je nedavno potvrdjeno prisustvo komercijalnih rezervi, kao i za radove na nizu drugih nalazišta kompanije na kojima je nemoguća primena klasičnih tehnologija vertikalnog bušenja.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!