Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:NIS-Još prerano govoriti...

Srbija:NIS-Još prerano govoriti o naftovodu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Naftna industrija Srbije (NIS) je zainteresovana za smanjenja troškova transporta nafte i naftnih derivata, ali je još prerano govoriti o spremnosti kompanije da realizuje velike infrastrukturne projekte, kao što je izgradnja naftovoda, rečeno je danas Tanjugu u pres službi NIS-a.

Bečki ekonomski dnevnik “Virtšaftsblat” objavio je da konzorcijum dva rumunska i dva srpska preduzeća koji čine Conpet, Oil Terminal, NIS i Transanfta, planiraju da grade naftovod između Srbije i Rumunije.

U NIS-u ističu da je kompanija, svakako, zainteresovana za povećanje efikasnosti logističkih procesa i smanjenja troškova transporta sirovina i naftnih derivata.

“S tim u vezi mi redovno proučavamo mogućnosti optimizacije logističkih shema koje se pojavljuju na regionalnom tržištu,” kažu u toj kompaniji, koja je u većiskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta.

Bečki list piše da Gaspromnjeft tim naftovodom, dužine 320 kilometara, želi da osigura snabdevanje naftom rafinerije u Pančevu iz rumunske luke Konstanca na Crnom moru.

Projekat će, kako se navodi, koštati oko 200 miliona evra, a tim naftovodom, koji bi trebao da bude deo panevropskog naftovoda Konstanca-Pančevo-Trst, godišnje će teći oko 7,5 miliona tona nafte.

Gazprom, kako ističe list, ovim naftovodom želi da osigura snabdevanje naftom između luke Konstance na Crnom moru i rafinerije u Pančevu.Trenutno postoji naftovod između Konstance i rumunskog grada Pitesti.

Tim projektom, koji će koštati oko 200 miliona evra, sistema naftovoda biće povezane dve zemlje.

Na razdaljini od 320 kilometara naftovod će od Pitestija godišnje prosleđivati oko 7,5 miliona tona nafte. Za kasnije postoji mogućnost produženja naftovoda do rafinerije u Bosanskom brodu.

Novi krak naftovoda bide deo panevropskog naftovoda od Konstance, preko Pančeva, do Trsta.

Najveći deo naftovoda ide preko rumunske teritorije, ali će vlasnik najvećeg udela biti Gazprom, preko svoje firme NIS, objasnio je Liviu Ilasi, generalni menadžer „Konpet-a“.

U narednom periodu treba da se uradi studija izvodljivosti, a Rumunija je već osnovala preduzeće koje će se baviti realizacijom projekta.

Izvor RTV

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!