Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Ne tražim reviziju...

Srbija:Ne tražim reviziju energetskog sporazuma sa Rusijom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će projekat izgradnje gasovoda “Južni tok” povećati bruto domaći proizvod države za najmanje pet odsto, kao i da nisu istinite tvrdnje da traži da se izvrši revizija energetskog sporazuma sa Rusijom.

Ona je za današnju “Politiku” kazala da će do povećanja BDP-a doći zbog učešća domaćih kompanija, koje prema njenim rečima mogu da obave sav građevinski posao osim proizvodnje opreme.

Ministarka je ocenila i da “nije normalno” da energetsku politiku države vode javna preduzeća i “centri moći”, nezavisno od vlade i ministarstva.

“Moja želja, da se uspostavi normalna struktura odlučivanja i nadležnosti, uzdrmala je one koji bi da politiku stave u službu privatnih interesa”, rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za taj list.

Ona je istakla da nikada nije tražila da se izvrši revizija energetskog sporazuma sa Rusijom, kao i da svaki problem koji je prethodnih godina pomenut u vezi sa sporazumom “nema veze sa ruskom stranom”.

“Kao što se kaže da je sneg prekrio breg da svaka zverka pokaže svoj trag, tako i ja, gotovo bez iznenađenja, slušam napade, bilo da oni dolaze od javnih ličnosti ili onih koji to nisu, iz Srbije ili nekog drugog kraja sveta, od stranačkih ili nestranačkih kolega. Standardi u politici u Srbiji se menjaju i vreme rada ‘ispod žita’ prolazi. Za mene je Srbija na prvom mestu, od portira, studenta, lekara, do inženjera”, dodala je Mihajlovićeva, govoreći o spekulacijama da ona koči “Južni tok”.

Ministarka je dodala da se sa ruskim partnerom nije govorilo o učešću firme “Jugorosgas” u izgradnji gasovoda, kao i da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nikada nije pomenuta kao učesnik u tom projektu.

“Za mene je neverovatno da se prave čitave teorije zavere na vrlo jednostavnim stvarima. EBRD nikada nije pomenut kao učesnik u projektu ‘Južni tok’. O ‘Jugorosgasu’ se uopšte nije govorilo. Ova kompanija uvedena je još 2007. kao posrednik i oni koji su je uveli treba da objasne kako i zašto”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da za nju “nije pitanje” koja strana je postavila uslov da se rusko-srpsko preduzeće “Južni tok Srbija” registruje u Švajcarskoj, već koliko će državni budžet imati prihoda od toga.

Ona je podsetila da je “Južni tok” centralni infrastrukturni projekat cele jugoistočne i centralne Evrope koji će omogućiti Srbiji zaštitu političkih, ekonomskih i energetskih interesa.

Mihajlovićeva je, takođe, podsetila da Srbija danas, zato što nema mogućnost izbora, plaća jednu od najvećih tranzitnih taksi u Evropi za gas koji stiže preko Mađarske.

“Taj podatak govori u prilog tome da će izgradnjom ‘Južnog toka’ ili bilo kog drugog gasovoda, gas biti jeftiniji… Niko neće da ulaže u zemlju u kojoj nema osigurano snabdevanje energijom i energentima, ili će to učiniti, ali pod nepovoljnijim uslovima”, kazala je ministarka.

Ona je istakla da će rast zaposlenosti, upravo u periodu izgradnje gasovoda, biti veoma visok i da će se meriti “desetinama hiljada novozaposlenih”.

“Domaće kompanije mogu raditi sve osim proizvodnje opreme, a za nas je značajno to što će ovaj projekat doneti povećanje bruto domaćeg proizvoda za najmanje pet odsto”, naglasila je Zorana Mihajlović.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!