Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Lukoil-Neistinit izveštaj Saveta

Srbija:Lukoil-Neistinit izveštaj Saveta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Lukoil” poručuje da je celokupan izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o “Beopetrolu” – neistinit.

Naftna kompanija “Lukoil” tvrdi da je sprovela proces privatizacije “Beopetrola” u potpunom skladu sa zahtevima tadašnjeg zakonodavstva, potpuno transparentno i javno.

“Kakvi god da su stvarni razlozi pojavljivanja ovog izveštaja, celokupan njegov sadržaj je neistinit i zasnovan na manipulativnom izvrtanju činjenica”, saopšteno je danas Tanjugu u pres službi “Lukoil Srbija”.

“Nadamo se da će odgovarajuće institucije Srbije, kojima su dobro poznate prave okolnosti ovog privatizacionog sporazuma, učiniti sve što je u njihovoj moći da brzo i kategorično demantuju sve netačne i neosnovane tvrdnje i manipulacije u izveštaju”, navodi rukovodstvo “Lukoil Srbija”.

Kompanija je spremna da preduzme sve neophodne korake kako bi zaštitila svoju poslovnu reputaciju, uključujući i sudski postupak, jer, kako navode, takav odnos prema investitorima nanosi ozbiljnu štetu ne samo poslovnoj reputaciji “Lukoila”, jedne od najvećih međunarodnih vertikalno integrisanih naftnih i gasnih kompanija već i celokupnoj poslovnoj klimi u zemlji.

“Lukoil” obezbeđuje 2,1 odsto svetske proizvodnje nafte i posluje u više od 30 zemalja sveta, navodi se u saopštenju.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić izjavila je pre dva dana da je prodajom “Beopetrola” ruskom “Lukoilu” država oštećena za oko 100 miliona evra i navela da je sporan investicioni program od 85 miliona evra.

U izveštaju Saveta se navodi da je kupac, Lukoil, imao obavezu da investira 85 miliona evra u modernizaciju kompanije, još osam u socijalni program, i da sve te obaveze obezbedi u celosti bankarskom garancijom.

Međutim, “Lukoil” je predao garanciju samo na 41 milion evra, a uzeo kredite na dodatnih 117,2 miliona evra.

“Savet smatra da investicioni program nije izvršen, odnosno da nije uplaćeno 85 miliona evra na ime investicionog programa”, rekla je Vasilić Tanjugu.

Ona je dodala da kupac (“Lukoil”) nije imao novca za investiciona ulaganja, pa je od firme koju je kupio (“Beopetrola”) dobio kredit od 105 miliona evra i još jedan od 10,2 miliona evra.

To znači, kako je navela, da je Beopetrol sam u sebe investirao, a ne kupac, jer kupac nije imao novca.

Zbog ovih navoda Saveta za borbu protiv korupcije juče se oglasila i Agencija za privatizaciju Republike Srbije, koja je saopštila da izveštaj Saveta o “Beopetrolu” sadrži brojne netačne informacije i proizvoljna i pogrešna tumačenja.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!