Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Investicije NIS-a porasle...

Srbija:Investicije NIS-a porasle pet puta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Srbiji samo 27 kompanija radi ili ima u planu da priprema izveštaj o održivom razvoju, rečeno je na forumu o održivom razvoju u Beogradu, u organizaciji NIS-a

Na skupu je istaknuto da od 100 najvećih kompanija u svetu ove izveštaje objavljuje njih 93, dok je u Srbiji revizorska kuća KPMG pregledala ovakve izveštaje za prošlu godinu za samo pet kompanija- naftna industrija Srbije (NIS), Holcim, Hemofarm, Titan i Delta holding.

Za NIS su najvažnije investicije koje su za pet godina porasle pet puta, a u 2013. su porasle za devet odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosile su 55,6 milijardi dinara , naveo je generalni direktor NIS-a, Kiril Kravčenko.

“Nadam se da ćemo sačuvati ovaj nivo investicija i u budućnosti”, rekao je on i ukazao da kompanije ne treba da se stide dobiti koju ostvare, jer bez toga nema ni ulaganja u socijalno-odgovorne projekte.

NIS je značajno povećao i uplatu na ime poreza u budžet Srbije u prošloj godini i ta komapnija sada puni budžet sa oko 14 odsto, kazao je Kravčenko na predstavljanju izveštaja o održivom razvoju te kompanije za 2013. godinu, koji obuhvata četiri segmenta – ekonomski razvoj, ulaganja u ljudske resurse, odnose sa društvom i ulaganja u zaštitu životne sredine.

On je podsetio da je NIS pre četiri godine, kada je počelo ovo izveštavanje, bio nacionalna kompanija sa gubicima, a sada je jedan od regionalnih lidera sa stalnim rastom, za koju radi više hiljada ljudi u regionu.

Prema njegovim rečima, NIS je uložio više od milijardu dinara u socijalno odgovorne projekte, a u zaštitu životne sredine od 60 do 100 miliona evra godišnje.

Kada je reč o ulaganjima u ljudske resurse, Kravčenko je naveo da je u toj kompaniji evidentan rast plata većom brzinom od rasta prosečne zarade u Srbiji, kao i da su tri puta povećane investicije u obuku kadrova kompanije.

“U prve tri godine smo bili prinuđeni da smanjimo broj zaposlenih, ali uz najveću otpremninu na Balkanu, a istovremeno smo zaposlili 800 mladih ljudi. Sada je prelomljen taj trend u smanjenju broja zaposlenih i već drugu godinu zaredom raste broj zaposlenosti u NIS-u”, napomenuo je on i dodao da očekuje da će trend rasta zapošljavanja biti nastavljen i u bliskoj budućnosti.

Osvrnuvši se na uticaj procesa pridruživanja Srbije EU na poslovanje NIS-a, Kravčenko je istakao da ta kompanija već primenjuje evropska pravila i standarde u poslovanju u zemljama regiona u kojima je prisutna, a otvorila je i kancelariju u Briselu za zaradnju sa EU, koja ima značajne rezultate u pogledu saradnje sa evropskim institucijama.

NIS je za izveštaj o održivom razvoju za 2013. godinu, koji je potvrdio nezavisni revizor KPMG, dobio ocenu B+, i u odnosu na izveštaj iz 2012. godine kompanija je ostvarila napredak i povećala transparentnost izveštavanja, a broj indikatora u odnosu na prethodni izveštaj je porastao sa 41 na 48.

NIS je prva kompanija koja četiri godine uzastopno, putem otvorenog dijaloga, sprovodi praksu redovnog izveštavanja o bitnim aspektima svog poslovanja. Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2013. obuhvata dostignuća koja su, osim na razvoj kompanije, usmerena i na unapređenje života u zajednici kroz ostvarenje ekonomskog, kulturnog i socijalnog rasta.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!