Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Interesovanje za energetiku...

Srbija:Interesovanje za energetiku Srbije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar energetike Zorana Mihajlović izjavila je da ima nekoliko zainteresovanih investitora za ulaganja u energetski sektor Srbije.

Ona je dodala i da je planirano da do kraja godine budu potpisani predugovori sa tim kompanijama i konzorcijumima.

Otvarajući Regionalni investicioni samit u Arandjelovcu, Mihajlović je precizirala da se radi o izgradnji reverzibilne Hidroelektrane Bistrica koja je, kako je istakla, veoma profitabilan i dobar projekat, jer nekoliko investitora želi da u njemu učestvuje.

Radi se i na pripremi za realizaciju projekata termoelektrane Štavalj na mrki ugalj, o čemu se vode razgovori sa dva investitora, navela je Mihajlović.

Ona je ukazala da je za privlačenje investitora najvažniji zakonodavni okvir, bez koga sa njima nije moguće ni pričati.

Ministarka je ukazala da Srbija u energetskom sektoru sada ima zaokružen zakonodavni okvir, koji će do kraja godine biti upotpunjen i usvajanjem izmena zakona o energetici i trećeg energetskog paketa.

Sledeća stavka su administrativne procedure, koje moraju biti pojednostavljene, a prema njenim rečima, to još nismo uspeli u potpunosti da učinimo.

Ona je najavila da će Vladi biti predloženo da osim o otvaranju kancelarije za brze odgovore donese i odluku koliko svako ministartsvo tačno može da traži dokumenata od investitora.

Mihajlović je napomenula da će u okviru kancelarije za brze odgovore za investitore biti rešena i pitanja skraćenja roka izdavanja gradjevinskih dozvola i smanejnja njihovog broja.

Ona je precizirala da će biti potrebno maksimalno 60 dana za izdavanje tih dozvola, a u oblasti energetike, broj dozvola će biti smanjen na pet do sedam, umesto 27 do čak 90, koliko je potrebno za male hidroelektrane.

Mihajlović je istakla i da je to ministarstvo prošle godine donelo plan prioriteta investiranja u oblasti energetike, koji izmedju ostalog, obuhvata izgrdanju dve hidroelektrane i jednu termoelektranu i povećanje energetske efikasnosti u Srbiji.

Ona je rekla da ne postoji država u kojoj energetika može da se posmatra odvojeno od politike, u smislu da postoji politička saglasnost u vezi strateskih pravaca u kome ide taj sektor.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!