Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Gradimo elektranu posle...

Srbija:Gradimo elektranu posle 23 godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Potpisan ugovor o izgradnji nove termoelektrane u Kostolcu snage 350 megavata i proširenju kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Ugovor su u Vladi Srbije potpisali vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović, direktor Termoelektrane i kopova “Kostolac” Dragan Jovanović i direktor kineske kompanije “CMEC” Džang Čun, u prisustvu ministra energetike Zorane Mihajlović, ministra saobraćaja Aleksandara Antića i ambasadora NR Kine Đang Vansjua.

Ministarka Mihajlović je posle potpisivanja ugovora, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekla da je ovo značajan dan za energetiku Srbije, jer se zemlja konačno, nakon skoro 25 godina, obavezala da gradi novi termoblok.

Ona je rekla da očekuje da će ugovor o kreditu biti potpisan do kraja ove godine kako bi izgradnja nove termoelektrane počela početkom 2014.

Mihajlovićeva je ukazala da će nova termoelektrana omogućiti energetsku stabilnost Srbije i da će, kada bude završena 2019. godine, zajedno sa postojećim termoblokovima B1 i B2 u Kostolcu davati oko 20 odsto potrebnih količina struje.

Ukupna vrednost druge faze paket aranžmana, koji se u Kostolcu sprovodi u saradnji sa kineskim partnerima je 715,6 miliona evra.

Ministarka Mihajlović je rekla da je ovaj projekat velika šansa za EPS, ali i za domaću građevinsku industriju i mašingradnju, istakavši da tu priliku treba iskoristiti i da se zadati rokovi mogu poštovati.

Ona je kazala da bi do prvog kvartala sledeće godine trebalo da da bude više informacija o tome da li će se u saradnji sa Kinom realizovati još neki novi projekti.

V.d. direktora EPS-a Obradović je rekao da će projekat modernizacije druge faze Kostolca biti realizovan pod veoma dobrim uslovima i uz povoljan kineski kredit.

On je ukazao da je taj projekat veoma značajan za EPS zbog dva razloga, jer će omogućiti da ta kompanija ispuni evropske direktive koje se tiču velikih ložišta, kao i zbog toga što će doprineti profitabilnosti konkuretnosti EPS-a.

Direktor CMEC-a Džang je napomenuo da će nova termoelektrana biti snage 350 megavata i podsetio da je to za Srbiju veoma važno, jer posle 23 godine treba da počne izgradnju nove elektrane.

To postrojenje neće imati, kako je rekao, negativan uticaj na životnu sredinu, a emisija gasova je u skladu sa evropskim standardima za 2018. godinu.

Džang je rekao da će, osim iz Kine, oprema za termoelektranu biti kupljena iz evropskih zemalja, kao što je Nemačka i njena kompanija Simens.

On je poručio da će na tom poslu u velikoj meri biti angažovana radna snaga iz Srbije, što je prilika za ekonomski oporavak zemlje.

Kineski preduzetnik je podsetio da su CMEC, EPS i Kostolac tri godine pripremali ovaj projakat i najavio da će odmah biti sastavljeni radni timovi koji treba da pripreme sve za potpisivanje kredita pod preferencijalnim uslovima.

Direktor Kostolca Jovanović je rekao da je potpisivanje ovog ugovora veliki uspeh za to preduzeće, ali i obaveza, navodeći da je rok za završetak radova na novoj termoelektrani 58 meseci, što znači da bi potkraj 2019. trebalo da počne da proizvodi struju.

Kineski ambasador Đang je, takođe, ukazao na značaj ovog projekta za ekonomsku i energetsku budućnost naše zemlje, izražavajući zadovoljstvo što su okončani svi pregovori u vezi ovog aranžmani, a koji su, kako je naglasio, bili dugi i zahtevni.

Energetika i infrastruktura su velika razvojna šansa Srbije, a Kina ima razvijene, moderne, tehnologije za te projekte na kojima bi u buduće mogle zajednički da sarađuju dve zemlje, poručio je šef kineskog diplomatskog predstavništva u Beogradu.

Ministar Antić, koji je i međudržavni koordinator za saradnju Srbije i Kine, rekao je da je Srbija od 10 milijardi dolara novca iz kineskih fondova namenjenih investicijama u centralnoj i istočnoj Evropi, iskoristila oko jednu milijardu i to za ovaj projekat u Kostolcu i gradnju autoputa Beograd – Čačak.

Kina novcem iz tih fondova pruža veliku šansu za razvoj zemalja regiona, a na nama je da nađemo odgovarajuće modalitete te saradnje, istovremeno vodeći računa da ne pređemo “crvenu liniju” zaduživanja zemlje, naglasio je Antić.

Ministar saobraćaja je najavio da će od 25. do 27. novembra u Bukureštu biti održan samit na kome će učestvovati premijer Kine Li Kećijang i predstavnici 16 zemalja jugoistočne Evrope.

Na skupu u prestonici Rumunije biće i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. On će se tom prilikom susresti i sa svojim kineskim kolegom, a tema razgovora na tom sastanku biće i mogućnost rekonstrukcije pruge Beograd – Budimepešta, rekao je Antić.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!