Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Gasprom o Južnom...

Srbija:Gasprom o Južnom toku u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnja gasovoda “Južni tok” u Srbiji predviđena je za decembar 2013. godine, potvrdio je “Gasprom eksport”.

Iz kompanije ističu da pitanje restruktuiranja Srbijagasa ne ugrožava Južni tok.

Realizacija projekta se odvija po planu i odluka da će Juzni tok biti izgrađen u Srbiji više se ne dovodi u pitanje, navedeno je u saopštenju Gasprom eksporta.

U Gasprom eksportu kažu da nisu uočili probleme koji bi mogli da uspore ili obustave gradnju Južnog toka kroz Srbiji, pa ni najavljeno restrukturiranje Srbijagasa sa kojim se gradi taj gasovod kroz Srbiju.

Što se tice restruktuiranja Srbijagasa to je, kako su istakli, “interni proces Srbije, u koji nećemo i ne možemo da se mešamo.”

“Ono što možemo reći je da to sigurno ne ugrožava naš odnos sa našim srpskim partnerima, niti napredak Južnog toka,” ističu u tom preduzeću.

“Akcioni plan koji smo potpisali sa našim srpskim partnerima predviđa pocetak izgradnje Juznog toka u decembru 2013. godine, a prve kolicine gasa bi trebalo da budu isporucene 2016. godine”.

Premijer Ivica Dačić i ministar energetike Zorana Mihajlović ovih dana su, takođe, najavili da gradnja Južnog toka kroz Srbiju treba da počne do kraja godine. Dačić je rekao da su tehničke pripreme za početak radova u toku, dok je ministar energetike napomenula da se očekuje da izgradnja tog gasovoda u Srbiji počne krajem ove ili u prvom kvartalu sledeće godine.

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju zajednički treba da realizuju ruska kompanija Gasprom i srpska Srbijagas, kroz zajedničko preduzeće, a u izgradnju tog magistralnog gasovoda kroz našu zemlju planirano je da bude uloženo oko 1,7 milijardi evra.

Na projektu će biti angažovano nekoliko hiljada radnika iz domaće građevinske operative, proizvođača opreme i uslužnog sektora.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće 40 milijardi kubnih metara, a ukupna dužina deonice od oko 420 kilometara, uz planirane odvojke za Republiku Srpsku i Hrvatsku.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!