Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:"Gasna veza s...

Srbija:”Gasna veza s Bugarskom što pre”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija želi da ubrza realizaciju projekta izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Gasna interkonekcija doprineće većoj energetskoj stabilnosti i bezbednosti u obe zemlje, izjavila je Mihajlovićeva u Sofiji, posle razgovora sa bugarskim ministrom ekonomije i energetike Dragomirom Stojnevom.

Mihajlovićeva i Stojnev ukazali su na značaj realizacije projekta gasovoda Niš-Dimitrovgrad za energetsku stabilnost regiona.

“Srbija, kao i Bugarska je zemlja koja želi da bude energetski stabilna i nezavisna. Svesni smo da od toga zavisi i ekonomija i privredni rast, kao i da to može da nam pomogne kao državi, ali i kao regionu da povećamo zaposlenost”, rekla je Mihajlovićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa bugarskim kolegom.

Kada je reč o gasovodu Niš-Dimitrovgrad, sa srpske strane ne postoji ni politički, niti bilo kakav problem, rekla je Mihajlovićeva, dodajući da je cilj ubzranje realizacije tog projekta.

Mihajlovićeva je rekla da Srbija pokušava da reši njegovo finansiranje, pri čemu jedan deo novca za gasovod Niš-Dimitrovgrad treba da bude obezbeđen iz kredita EBRD-a koji je već dodeljen “Srbijagasu”, dodajući da veruje da će taj problem biti rešen do kraja godine.

Podsetivši da su premijeri Srbije i Bugarske prošle godine potpisali Memorandum o realizaciji projekta gasovoda Niš-Dimitrovgrad, Mihajlovićeva je rekla da je bugarskog ministra upoznala sa dosadašnjim aktivnostima i pozvala ga da zajednički ubrzaju njegovu realizaciju.

“Verujem da ćemo do kraja 2016. godine, uz zajednički napor i rad imati završen gasovod Niš-Dimitrovgrad, a to znači nova radna mesta, privredni rast i energetsku stabilnost”, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, da bi Srbija zadržala korak sa Bugarskom u realizaciji projekta, neophodno je da što pre započne reformisanje ”Srbijagasa”, koje je uslov da Srbija iskoristi novac namenjen izgradnji gasovoda Niš- Dimitrovgrad, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Govoreći o važnosti tog projekta, Mihajlovićeva je ukazala da Srbija danas dobija gas iz samo jednog pravca – Rusije, preko Ukrajine i Mađarske i da je to znak koliko smo zavisni i koliko nam je neophodno da imamo bar jos jednu rutu odakle dobijamo gas.

“Nama odgovara i Južni tok i gasovod Niš-Dimitrovgrad i svih ovih godina radimo na oba ova projekta”, zaključila je MIhajlović.

Bugarski ministar Stojnev je rekao da se ta zemlja nada da će povezivanje gasovoda sa Srbijom biti završeno najkasnije tokom 2017. godine, a Srbija da će gasovod biti izgrađen do kraja 2016. godine, prenela je agencija BTA.

“Složili smo se da se držimo plana i nadamo se da će veza biti završena najkasnije 2017. godine”, rekao je Stojnev.

Bugarski ministar je naveo da bi prva faza projekta gasovoda Južni tok mogla da bude dovršena do kraja 2013. “ako sva pitanja povezana s njim budu razjašnjena”, u cilju očuvanja nacionalnih interesa Bugarske.

Stojnev je dodao da Bugarska neće preduzimati ishitrene korake pre nego što bude potpuno jasan način finansiranja projekta i sve bude usklađeno sa Evropskom komisijom.

Stojnev je dodao da ovaj projekat za ministarstvo i vladu znači poboljšanje ekonomije, uz stotine novih radnih mesta i podsetio da projekat košta najmanje 3,3 milijarde evra.

Kako je navedeno u saopšteju Ministarstva energetike, na sastanku je razgovarano i o realizaciji projekta “Južni tok”, a ministri su se saglasili da je i Srbiji i Bugarskoj cilj diverzifikacija puteva i izvora snabdevanja gasom, kao i bolja povezanost zemalja regiona.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!