Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:EPS-Struja mora da...

Srbija:EPS-Struja mora da se plati

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović kaže da EPS više neće tolerisati rasipanje imovine tog preduzeca i države.

Obradović, koji je sa monterima prisustvovao akciji isključenje struje nekadašnjoj fabrici Papirpromet u Kraljevu, rekao je da EPS “u jednom momentu mora da podvuče liniju i da kaže da vise neće tolerisati rasipanje imovine kompanije i države” i da je naplata jedini način da se investira u budućnost.

Obradović je u Kraljevu posetio Privredno društvo Elektrosrbija u tom gradu i obišao ekipe elektromontera na terenu kako bi ispratio proces obustave isporuke električne energije.

“Bio sam zgrožen situacijom da su naše kolege fizički napadnute. Još jednom apelujem na sve građane i firme da su moje kolege građani ove zemlje koji imaju porodice i rade svoj posao”, rekao je Obradović u krugu nekadašnje fabrike Papirpromet, gde je obavljeno isključenje struje toj privatnoj firmi.

On je naglasio da je naplata računa za struju bitna za redovno i kvalitetno snabdevanje električnom energijom stanovnike Srbije.

Obradović se osvrnuo na reprogram duga za utrošenu električnu energiju, navodeći da je to bila “pružena ruka potrošačima od EPS i Vlade Srbije”.

“Bilo je dosta i negativnih komentara s druge strane o tome zašto smo uopšte dali građanima i privredi pravo da po povoljnijim uslovima isplate svoja dugovanja”, rekao je Obradović.

On je podsetio da je EPS bio u obavezi da snabdeva električnom energijom i one potrošače koji neredovno plaćaju račune.

Odgovarajući na pitanje zašto je sa dnevnog reda sednice Upravnog odbora EPS-a povučen predlog osnivanja novog zavisnog preduzeća, koje bi omogućilo uvođenje jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na celoj teritoriji Srbije, Obradović je rekao da je predlog povućen na inicijativu resornog ministarstva.

On je napomenuo da je plan bio da se od naredne godine omogući jedinstvena cena mrežarine na celoj teritoriji Srbije.

“EPS je imao samo jednu mogućnost da to postigne, a to je osnivanjem jednog preduzeća koje će da dobije licencu za operatora distributivnog sistema na teritoriji Srbije”, dodao je Obradović.

On je podsetio da ta kompanija od januara ove godine više nema monopol nad tržištem visokog napona u Srbiji i dodao da se od početka sledeće godine u Srbiji otvara tržište srednjeg napona, a od 2015. godine i domaćinstva će imati pravo da izaberu svog snabdevača.

“Konkurencija je veoma jaka. U ovom prvom talasu izgubili smo jednog dobrog potrošača. EPS je pokazala da je i pod ovakvim uslovima spremna da se bori. U prvom talasu smo zadržali 97 odsto tržišta i ostvarili dodatni prihod od 2,5 milijardi dinara”, rekao je Obradović.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!