Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Drastično smanjeni gubici...

Srbija:Drastično smanjeni gubici EPS-a

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije (EPS) je stabilizovala finansije i 2013. godinu će završiti sa znatno manjim gubitkom koji će iznositi oko milijardu dinara, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović. On je takođe rekao da će kompanija imati priliku da kroz centralizaciju i korporativizaciju dodatno smanji troškove poslovanja. Predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković rekao je da će EPS ove godine proizvesti rekordnih 37 milijardi kilovat sati struje i izvesti tri milijarde kilovat sati.

“To je drastično poboljšanje, pošto je u ovoj godini bio planiran gubitak od 22 milijarde dinara”, kazao je 9. oktobra Obradović na Beogradskom sajmu, gde se održavaju međunarodni sajmovi energetike i ekologije.

Obradović je istakao da je EPS u ovoj godini oborio sve proizvodne rekorde i da prolazi kroz jednu od najvećih reorganizacija do sada, koja će omogućiti da se kompanija i dalje uspešno bori na otvorenom tržištu.
“Čim se ispune polazne osnove za reorganizaciju imaćemo veliku priliku da kroz centralizaciju i korporativizaciju dodatno smanjimo troškove poslovanja EPS-a”, kazao je on.

Obradović je kazao i da od 1. januara ove godine EPS više nije monopolista pošto je otvoreno tržište na visokom naponu i istakao da je ta kompanija pokazala da može da se bori i na otvorenom trzištu na kojem je zadržala udeo od 97%.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je zadatak EPS-a i poslovodstva da se pozabavi gubicima, kako tehničkim tako i netehničkim, pre svega u distributivnim preduzećima.

“Ako govorimo o finansijskom poslovanju, onda je to zajednički posao poslovodstva i svih privrednih društava”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je kazala i da država više neće dozvoliti javnim preduzećima rebalanse planova koji odskaču od prvobitnih za 20 i više odsto.

Predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković, kazao je da će EPS ove godine imati rekordnu proizvodnju od 37 milijardi kilovat sati električne energije i izvoz od tri milijarde kilovat sati.

Energetika 2013 i Ekofer

Na međunarodnim sajmovima “Energetika 2013” i “Ekofer” (sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa) predstavilo se više od 150 izlagača, od kojih je skoro polovina iz inostranstva. Sajmovi su otvoreni 9. oktobra i traju do 12. oktobra.

Ministarka enegetike je otvarajući te manifestacije pozvala domaće i strane investitore da se uključe u modernizaciju i reindustrilizaciju Srbije.

Ona je istakla da je eneregetika, uz rudarstvo i poljoprivredu, razvojna šansa Srbije, i da sajmovi energetike i ekologije na jednom mestu okupljaju kompanije koje mogu da pomognu energetski razvoj Srbije.

Mihajlović je kazala da je plan Vlade i njenog ministarstva modernizacija toplana, revitalizacija energetskih objekata, izgradnja distibutivnih gasovoda i da Srbija iskoristi sve prirodne resurse i potencijale za razvoj.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!