Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Divlja gradnja koči...

Srbija:Divlja gradnja koči dalekovod

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlasnici zemljišta iz Grocke ometaju radove na završetku trafostanice “Beograd 20”, pišu “Večernje novosti”.

Žitelji Grocke kroz čija imanja bi trebalo da prođe pristupni dalekovod za realizaciju projekta trafostanice “Beograd 20”, već duže vreme ne mogu da se dogovore o visini naknade za zemljište.

Upornim odbijanjem da trafo prođe kroz njihova dvorišta, a kablovi iznad kuća, kako kažu u “Elektromreži Srbije” (EMS), koče posao na izgradnji trafostanice neophodne za sigurno snabdevanje građana strujom.

Kako su “Novostima” rekli u EMS-u, imaju sve neophodne saglasnosti i dokumentaciju za početak izgradnje visokonaponskog dalekovoda Beograd – Pančevo do trafostanice “Beograd 20”, kao i potvrdu Vlade Srbije da je u pitanju projekat od javnog interesa.

Početak radova bi trebalo da bude u martu sledeće godine i nadaju se da će do tada da se dogovore sa 30 meštana nelagelnih kuća koji koče posao.

“Vlasnici parcela se ne protive samo da dalekovodi budu postavljeni na njihovim parcelama, već i da iznad njihovih parcela, na kojima su podigli nelegalne objekte, prolaze kablovi – provodnici koji spajaju dalekovode. Strahuju da im zračenje može naškoditi”, kaže Monika Novčić iz EMS-a.

“Baš zbog sigurnosti od zračenja, iako je to dodatno poskupelo projekat, predviđena minimalna visina provodnika duž cele trase podignuta je na 21 metar, za 10 metara više od standardne visine”, objašnjava ona.

Faktor bezbednosti je tako zbog predostrožnosti 2,5 puta veći od predviđenog zakonom o zaštiti od nejonizujućeg zračenja. On je u projektu “Beograd 20” – 125, a prema evropskim propisima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije i nezavisne Međunarodne komisije za zaštitu od nejonizujućih zračenja predviđen je faktor 50.

“Rešenje imovinskih odnosa ima ključnu ulogu za ovaj projekat, gde od 55 pravosnažnih rešenja imamo svega 25 sa postignutim sporazumom o visini naknade, što govori o masovnom protivljenju vlasnika da postignu dogovor o naknadi za eksproprisano zemljište”, izjavila je Jelena Matejić, izvršni direktor za investicije “Elektromreže Srbije”.

“Za svako, pa i minimalno, pomeranje dalekovoda potrebno je pet godina da se pribavi nova tehnička i investiciona dokumentacija, a Beograd nema luksuz da može da čeka”, dodaje ona.

Kako u EMS-u kažu, situacija je takva da svako dalje odlaganje ozbiljno ugrožava elektroenergetski sistem Srbije i napajanje dvomilionskog grada, uključujući bolnice, porodilišta, škole, predškolske ustanove, republičke i gradske ustanove i stambene objekte.

“Svaki kvar na postojećoj visokonaponskoj mreži dovodi do restrikicija u snabdevanju električnom energijom. Radovi na terenu su planirani za mart 2014. godine i trajaće oko godinu dana”, objašnjava Novčićeva.

Postupak eksproprijacije zemljišta radi postavljanja dalekovodnih stubova pokrenut je pred nadležnima opštine Grocka oktobra 2009. godine, a okončan je donošenjem poslednjih rešenja o eksproprijaciji krajem 2012. godine.

Za sva stubna mesta dalekovoda izdata su konačna rešenja o eksproprijaciji i rešenja Ministarstva finansija o ulasku u posed.

“Elektromreža Srbije” je spremna da građanima čiji se objekti nalaze u planiranom koridoru dalekovoda, pomogne da legalizuju svoje objekte.

U skladu sa tehničkim mogućnostima i uz saglasnost davaoca akta o urbanističkim uslovima, EMS će osigurati najneophodnija prilagođenja u tehničkoj dokumentaciji i dati svoju saglasnost u procesu legalizacije njihovih objekata pred nadležnim organima opštine Grocka i grada Beograda.

Izgradnja trafostanice “Beograd 20” bila je predviđena još u Planu investicione izgradnje 1985-1990. godine, sa rokom ulaska u pogon 1990. godine.

Međutim, zbog problema sa lokacijom ove TS, kao i zbog nedostatka finansijskih sredstava, nije došlo do realizacije projekta.

Poslednja promena lokacije dogodila se zbog snažnog protivljenja građana 2003. godine, iako je bila pribavljena sva tehnička i investiciona dokumentacija.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji Potencijal je pokazala studija „Winds of Change:...

Evropa: TTF gasni fjučersi premašili 34 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u četvrtoj nedelji maja nastavili su trend rasta cena započet u poslednjim sesijama prethodne nedelje.  U ponedeljak, 20. maja, registrovali su nedeljnu minimalnu cenu od 31,77 €/MWh, što je...

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!