Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Dačić-Tranzitni prihodi više...

Srbija:Dačić-Tranzitni prihodi više stotina miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da se očekuje da prihodi od tranzita gasa Južnim tokom kroz Srbiju budu više stotina miliona evra godišnje što će zavisiti od količine gasa.

Nakon sastanka sa šefom bugarske diplomatije Kristijanon Vigeninom, Dačić je na konferenciji za novinare rekao da će na izgradnju gasovoda Južnog toka, na deonici kroz Srbiju, biti potrošeno oko dve milijarde evra.

To, po rečima Dačića, znači da će deo tog posla izgradnje Južnog toga kroz Srbiju raditi srpska preduzeća. Nivo srpskog učešća u izgradnji Južnog toka biće određen sporazumom koji tek treba da bude ispregovaran, rekao je Dačić i dodao da bi Srbija, u ekonomskom smislu, izgubila mnogo ako ne bi bio realizovan taj projekat.

Srbija, kako je istakao, u Južnom toku ima ekonomski interes i apsolutno je pogrešno to pitanje svoditi na odnose Rusija – Balkan – Evropska unija.

– I Srbija i Bugarska, a i iz kontakata koje smo imali moj kolega i ja sa ostalim kolegama ministrima zemalja kroz koje prolazi Južni tok, sve te zemlje ostaju pri nameri da se Južni tok gradi. Takođe, ostajemo pri nameri da se sve to dogovorom reši u vezi sa primedbama Evropske komisije – rekao je Dačić.

On je dodao da će, na žalost, za realizaciju projekta biti potrebno nekoliko godina.

– Dotle smo prepušteni sudbini odnosa između Rusije i Ukrajine, odnosno problema koji postoje u distribuciji gasa – istakao je ministar.

Kako je objasnio, cela Evropska unija ovih dana bavi pitanjima kako da problemi u Ukrajini ne utiču na distribuciju gasa Evropi.  Srbija bi, po njegovim rečima, bila srećna da je još neko ponudio da kroz Srbiju prođe neki drugi gasovod, ali joj niko nikada nije to ponudio.

– Ako neko ima primedbi na Južni tok, treba da nam kaže šta nam predlaže drugo. Mi nemamo nikakvih razloga za odustajanje od Južnog toka. Naprotiv, mi smo zainteresovani i mi sasvim normalno radimo na izgradnji Južnog toka – istakao je Dačić.

On je dodao da će Srbija, sa druge strane, kao predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, da da maksimalna doprinos smirivanj situacije u Ukrajini, odnosno dijalogu i prevazilaženju svih problema.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!