Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:"Bolje da EPS...

Srbija:”Bolje da EPS nije bio monopolista”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

V.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je da je ta kompanija kao monopolista izgubila šest milijardi evra prihoda.

Prema njegovim rečima, razlog tome je što je EPS snabdevao kupce po ceni ispod tržišne.

Obradović je na okruglom stolu Balkan Magazina o tržištu struje kazao da je “privilegija” EPS kao monopoliste bila i da snabdeva kupce koji neće da plate struju.

“Monopol koji EPS ima stvarno ne bih nikome poželeo“, istakao je on i dodao da bi odmah dao takav monopol, ako ga neka firma hoće.
Obradović je podstio da je od 1. januara ove godine u Srbiji otvoreno tržište za kupce na visokom naponu, a da će do 2014. godine na tržište izaći i kupci na srednjem naponu.

Prema njegovim rečima, EPS je zadržao 97 odsto tržišta na visokom naponu i povećao prihode za 2,5 milijardi dinara.

Obradović je ocenio i da će ta kompanija biti u neravnopravnom položaju u odnosu na konkurenciju na otvorenom tržištu dok ne bude reorganizovana.

“Uvek kad se priča o EPS-u, govori se o monopolu i povlašćenom položaju, a miimamo neravnopravan položaj u odonsu na konkurente dok se ne ispune polazna osnove za reorganizaciju EPS-a koje je Vlada Srbije usvojila u novembru prošle godine“, kazao je on.

Prema rečima Obradovića, te promene značce da kompanija mora da se centralizuje i korporativizuje da bi postala efikasnija, brža i konkurentna na tržištu.

On je naveo da je EPS neefikasan zbog glomazne admininistracije navodeći primer da umesto jednog u sistemu postoji 13 finansijskih.
“Na tržištu moraš i da budeš brz, EPS to nije, a kao javno preduzehe ne može ni da bude”, ocenio je Obradović i dodao da ta kompanije mora da postane akcionarsko društvo.

Obradović je kazao i da je pre nešto više od godinu dana, kada je došao na čelo kompanije, EPS bio u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, ali da je stanje stabilizovano smanjenjem troškova i okretanjem reorganizacije, kao i da je osnovano preduzeće EPS snabdevanje bez kojeg ne bi bilo moguće otvaranje tržišta.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dejan Novaković kazao je da je EPS sada jedan od najzdravijih sistema koji postoji u Srbiji iako je zatečen u teškom stanju, u kojem ga je ostavila prethodna vlast.

Novaković je kazao i da se razgovara o daljem unapređenju poslovanja i reformama uz koje će EPS moći da bude uspešna na tržištu.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!