Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Berza struje u...

Srbija:Berza struje u Srbiji od 2014.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Srbiji će od sledeće godine početi sa radom berza električne energije, najavio je generalni direktor Elektromreže Srbije (EMS) Nikola Petrović.

Berza će krenuti sa uhodavanjem od početka iduće godine, a zvanično će proraditi i biti otvorena za učesnike u trećem kvartalu 2014, rekao je Petrović za Tanjug. To će omogućiti Srbiji da bude lider u regionu u toj oblasti.

Već se pregovara sa francuskom kompanijom Epeks-spots da se uključi u taj projekat, dodao je on.

“Prošle nedelje smo u Francuskoj dogovorili da se do kraja godine izjasne u kom procentu bi mogli da učestvuju u novom preduzeću zaduženom za trgovinu struje, u kome će EMS imati više od 50 odsto vlasništva”, naveo je Petrović.

Berza će u punom kapacitetu proraditi od 2018. godine, naveo je, kada se od nje očekuje profit oko 400.000 evra godišnje.

U prvoj fazi će u trgovini strujom na berzi biti uključena Srbija, Crna Gora i Makedonija, a kasnije bi se, prema njegovim rečima, priključile Mađarska i preko te zemlje Poljska, Slovačka, Rumunija i druge države regiona.

Struja bi se kupovala od proizvođača i trgovaca električnom energijom, a berza će omogućiti bolju i transparentniju trgovinu strujom i EMS će, zahvaljujući berzi, imati uštede od oko milion evra godišnje.

Petrović je naveo da je EMS početkom ove godine od EPS-a kupovao struju po ceni od oko 52 evra po megavat času, a da sada postoji berza mogli bi je nabaviti i ispod 40 evra.

On je za sledeću godinu najavio i početak radova na Transbalkanskom koridoru odnosno izgradnju dalekovoda od Obrenovca preko Bajine Bašte do Pljevalja sa ukrštanjem sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

EMS je inače ove godine poboljšao realizaciju svih investicija sa 30 na oko 100 odsto, i uložio oko 100 miliona evra. Najvažniji projekti su izgradnja trafostanice Beograd 20, Vranje 4, dalekovod od Beograda 20 ka Leštanima i dalekovod oko Požarevca.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!