Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:19. susret predstavnika...

Srbija:19. susret predstavnika EU u oblasti rudarstva

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Država Srbija će u narednom periodu omogućiti da se u oblast rudarstva ulaže po modelu javno-privatnog partnerstva, rečeno je danas na skupu o rudarstvu u Palati Srbije, koji je organizovalo Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, na kome su bili predstavnici zemalja Evropske unije (EU) i Srbije.

„Novim zakonom o rudarstvu, koji je u završnoj fazi izrade, predviđena je mogućnost javno-privatnog partnerstva u rudarstvu, kao i strateškog partnerstva“, rekao  je državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja  mr  Tomislav Šubaranović.

On je na 19. susretu  predstavnika državnih organa zemalja EU, čija je glavna tema bila upravljanje državnim i privatnim projektima u oblasti rudarstva, rekao da će ako bude zahteva za javno-privatno partnerstvo u oblasti rudarstva Srbija verovatno prihvatiti takvu ponudu.

Dodao je da država želi i da rudnicima koji već rade nađe strateške partnere.

Na skupu koji je prvi put održan u Srbiji, Šubaranović  je ocenio da je iskustvo zemlja članica EU bitno kako bi se domaća regulativa što brže približila EU.

„Problemi u oblasti rudarstva su slični i možemo da preskočimo nekoliko stepenika u rešavanju problema ako znamo kako su to drugi radili“, kazao je on.

Milica Zorić, šef Odseka za sistematsko uređenje u oblasti rudarstva i geologije u Ministarstvu,  navela je da je za Srbiju u oblasti rudarstva najznačajnije da razmeni iskustvo sa Austrijom i Poljskom, koje imaju propise slične ovdašnjim, a koje su detaljno regulisale način izdavanja koncesija.

Po rečima Milice Zorić, za Srbiju, kao zemlju koja se sprema za ulazak u EU, važno je  da vidi na koji način su te zemlje rešavale svoje probleme, podsetivši da je trenutno potrebno da se primene tri direktive EU koje su vezane za rudarski otpad, za izdavanje odobrenja za istraživanje nafte i gasa, kao i za skladištenje CO2.

Predstavnik Ministarstva ekonomije, porodice i omladine Austrije Artur Maurer rekao je da se prelazak rudnika iz državnog u privatno vlasništvo, koji je Austrija uradila 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, pokazala kao dobra za ekonomiju zemlje.

On je kazao da bi Srbija, kao zemlja koja je bogata mineralnim resursima, trebalo da omogući ulazak privatnog sektora u oblast rudarstva, jer bi to predstavljalo motor za razvoj države.

Na skupu su učestvovali predstavnici Finske, Nemačke, Austrije, Estonije, Rumunije, Češke, Slovačke, Poljske i Bosne i Hercegovine, koji su predstavili zakonsku regulativu i iskustva svojih zemalja u transformaciji i modernizaciji rudarstva i geoloških istraživanja.

Izvor Ministarstvo rudarstva

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!