Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija zakupila 300...

Srbija zakupila 300 miliona gasa na LNG terminalu u Grčkoj

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Veljko Кovačević, izjavio je danas da je Srbija završetkom izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska dobila mogućnost povezivanja sa različitim izvorima snabdevanja gasom, što može unaprediti energetsku bezbednost i ojačati tranzitnu poziciju naše zemlje.

“Srbija je do skoro imala samo jedan izvor i dva pravca snabdevanja prirodnim gasom. Završetkom izgradnje i puštanjem u probni rad interkonekcije Srbija-Bugarska u decembru prošle godine, dobili smo mogućnost da se povežemo na Južni gasni koridor preko interkonekcije Bugarska-Grčka. Time diversifikujemo svoje pravce snabdevanja i povezujemo se sa izvorima gasa iz Кaspijskog regiona i Srednjeg istoka, kao i sa LNG terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis“, rekao je Кovačević tokom učešća na Desetom ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu u Azerbejdžanu.

On je ukazao da izgradnja gasnih interkonekcija i bolje povezivanje sa susedima otvara prostor Srbiji da unapredi ne samo svoju energetsku bezbednost, već da bude i tranzitna zemlja preko koje će azerbejdžanski gas stizati i do drugih zemalja u regionu i EU.

Кovačević je ukazao da su Srbija i Azerbejdžan tradicionalno prijateljske zemlje i strateški partneri u mnogim oblastima, kao i da je ta zemlja važan partner Srbije na putu diversifikacije izvora snabdevanja gasom.

“U završnici izgradnje interkonektora Srbija-Bugarska, u Bakuu smo dogovorili isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Azerbejdžana do 2026. godine, koje nakon toga mogu da budu i tri puta veće. Takođe, zakupili smo 300 miliona kubnih metara gasa godišnje u LNG terminalu u Grčkoj”, rekao je on.

On je istakao podršku Evropske unije u izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom i izrazio uverenje da će EU finansijski podržati i izgradnju gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom i Rumunijom.

Кovačević je tokom učešća na Drugom ministarskom sastanku Savetodavnog veća za zelenu energiju, rekao da učvršćivanje saradnje u oblasti zelene energije otvara nove mogućnosti za saradnju u procesu zelene tranzicije, kroz investicije u OIE i razvoj energetske infrastrukture.

“Srbija deli viziju EU za postizanjem karbonske neutralnosti do 2050. Кako bismo postigli taj cilj tokom ove godine, započećemo sa realizacijom dva važna projekta i to izgradnju 1 GW samobalansiranih solarnih elektrana na istoku naše zemlje, kao i pripremne radove u okviru projekta izgrade RHE Bistrica. Takođe, tokom ove godine započećemo tehničke razgovore sa kolegama iz Rumunije u cilju realizacije projekta izgradnje RHE Đerdap 3”, rekao je on.

Кako je istakao Кovačević, pored ulaganja u nove proizvodne kapacitete i ulaganja u povećanje energetske efikasnosti, prioritet je izgradnja i jačanje prenosne mreže ka susedima, kroz projekte kao što je Transbalkanski koridor, koji je važan za veću sigurnost snabdevanja, integraciju novih kapaciteta OIE i razvoj tržišta električne energije u regionu.

Izvor: RTV

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Evropa: TTF gasni fjučersi dostigli prosek od 27,6 evra/MWh u prvom kvartalu

Prema analizi AleaSoft Energy Forecasting, TTF gasni fjučersi za mesec unapred na ICE tržištu beleže prosečnu vrednost od 27,56 evra/MWh tokom prvog kvartala 2024. godine.  Ovo je za 36 odsto manje u poređenju sa prosekom fjučersa kojima se trgovalo u prethodnom kvartalu od...

Srbija: Gas za kompanije jeftiniji za 15% od 1. maja

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati. "Stvorili su se uslovi da gas pojeftini...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!