Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Za efikasno...

Srbija: Za efikasno upravljanje vodama potrebno 5,55 milijardi evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Za efikasno upravljanje vodama u Srbiji je potrebno uložiti 5,5 milijardi evra do 2030. godine, rečeno je 13. maja u Novom Sadu na energetskom forumu o korišćenju i tretmanu komunalnih i industrijskih otpadnih voda. Na skupu je iznet podatak da na teritoriji Srbije samo na području na kome živi 10% stanovništva postoji tretman otpadnih voda. U Vojvodini se prečišćava 10% otpadnih voda iz naselja i industrije, a registrovano je više od 500 zagađivača. Problem u Srbiji predstavlja i nespremnost javno-komunalnih preduzeća da se pozabave tim pitanjem – veliki broj tih preduzeća nema ugrađen merač protoka i količine otpadnih voda niti izveštavaju o emisijama otpadnih voda, iako je to njihova zakonska obaveza.

Na skupu koji je organizovao Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) u saradnji s Pokrajinskim Sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Vojvodine, predsednica Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić Karišić istakla je da tretman otpadnih voda ima deo Srbije gde živi manje od 10% ukupnog stanovništva.

“Većina postojećeg tretmana ne odgovara potrebama, odnosno, izgrađena postrojenja su prevaziđena i po kapacitetu, i po tehnologiji prečišćavanja. U narednih 20 godina potrebno je uložiti više milijardi evra da bi se dostigli standardi EU u ovoj oblasti”, kazala je ona.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Aleksandar Vesić podsetio je da Nacionalna strategija aproksimacije u oblasti životne sredine Srbije procenjuje da će puna primena svih propisa iz oblasti zaštite životne sredine biti postignuta do 2030. godine što će koštati 10,6 milijardi evra.

Finansijski najzahtevniji sektori su upravljanje vodama, uključujući tretman otpadnih voda i vodosnabdevanje – 5,55 milijardi evra, sektor za upravljanje otpadom – 2,8 milijardi, sektor za industrijsko zagađenje i buku – 1,54 milijarde, sektor za kvaliteta vazduha i klimatske promene – 450 miliona evra, sektor zaštite prirode – 140 miliona i  sektor za hemikalije i GMO – 100 miliona evra, kazao je Vesić.

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Vojvodine, Slobodan Puzović je rekao da se u Vojvodini prečišćava 10% otpadnih voda iz naselja i industrije, i da je registrovano više od 500 zagađivača.

Dodao je da 12% stanovništva nije pokriveno sistemom za odvođenje otpadnih voda, a više od 65% industrijskih postrojenja ne prečišćava svoje otpadne vode.

“Ukupna investiciona sredstva iz budžeta Vojvodine u poslednjoj deceniji, koja su uložena u sektor upravljanja komunalnim otpadnim vodama, premašila su 6,5 milijardi dinara, ali su bila nedovoljna za ozbiljnije rešavanje problema”, kazao je Puzović i  naveo da će Pokrajina i dalje ulagati u tu oblast.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović je ukazao da veliki broj – 178 javno-komunalnih preduzeća u Srbiji, nema ugrađen ni merač protoka i količine otpadnih voda, iako je to propisano pre više od dvadeset godina.

“Takođe, veliki broj javno-komunalnih ne izvršava zakonsku obavezu u smislu izveštavanja o svojim emisijama vode, što pokazuje i podatak da su kompletan izveštaj o otpadnim vodama za 2012. godinu dostavilo svega 23 preduzeća, a u 2013. svega 47”, rekao je on.

Na skupu je rečeno da građani Srbije većinom ne znaju koliko vode troše i koliko je plaćaju, zbog čega je važno obratiti pažnju na merenje potrošnje vode da bi se postigla održivost sistema.

Zamenik ambasadora Izraela u Srbiji, Itaj Milner je ukazao da je nestašica vode glavni problem u Izraelu koji je zato stimulisao tehnološke inovacije.

Uz državnu podršku razvijena je i unapređena kanalizaciona infrastruktura širom Izraela čime je omogućeno da se “opasnost po životnu sredinu pretvori u vredan resurs”.

Izrael je postao svetski lider u razvoju tehnologija za uštede voda u poljoprivredi, s ciljem da se u narednih pet godina 90% otpadne vode reciklira i ponovo koristi u poljoprivredi, rekao je Milner.

Izvor; Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!