Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Više od...

Srbija: Više od 50 miliona dinara dobiti RTB Bor u 2014.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kombinat bakra poslovao je pozitivno u 2014. godini, kompletan finansijski izveštaj biće predat tokom jula, a na osnovu izveštaja koji je predat Upravnom odboru, matično preduzeće, kao jedno od četiri dela RTB Bor grupe ostvarilo je više od 50 miliona dinara dobiti iz tekućeg poslovanja.

Završne račune za prošlu godinu uradila su sva četiri basenska preduzeća, uz matično preduzeće i Rudnici bakra Bor, Topionica i rafinacija bakra (TIR) i Rudnik bakra Majdanpek i to po novim zakonskim propisima koji, pored ostalog, podrazumevaju i drugačiju dinamiku usvajanja.

Dokumenta su u zakonskom roku, do 30. juna, predata Agenciji za privredne registre, a poslovanje cele RTB Bor Grupe naći će se na dnevnom redu naredne sednice Upravnog odbora RTB-a.

Matično preduzeće je bilo osnovni nosilac projekta izgradnje nove topinice i fabrike sumporne kiseline i njegovo poslovanje u 2014. su u dobroj meri obeležile investicije u završetak tog projekta.

TIR je, kao vlasnik novih objekata, tokom prošle godine dodatno zaključio i ugovore o izgradnji pratećih postrojenja, pa je i za njih bilo nužno da se obezbede znatna novcana sredstva koja su uplaćena u toku prošle godine.

U skladu sa ugovorenom dinamikom plaćanja i izvodenja radova, Matičnom preduzeću i u 2015. predstoji namirenje još nekih obaveza iz projekta nova topionica, rečeno je na sednici Upravnog odbora RTB-a Bor.

Dodatni problem bila je kriza plasmana bakra u svetu, a ona se u kombinatu bakra najviše manifestovala u poslednjem kvartalu 2014.

Zbog statusa restrukturiranja i ulaska preduzeća u postupak izrade UPPR-a poslovne banke uglavnom prošle godine nisu finansijski pratile RTB Bor, a jedini kreditor bila je banka “Intesa”.

”Jedini kreditor u 2014. bila je banka Intesa, koja godinama kratkoročnim kreditima podržava Basen, uz instrument obezbeđenja u vidu zalaganja buduće proizvodnje, odnosno proizvodnje u toku. Praktično, veruje nam na reč, istakla je zamenica generalnog direktora za ekonomska pitanja Mirjana Antić.

Ipak, uz sve otežavajuće okolnosti, prošle godine je na nivou celog kombinata bakra definitivno ostvareno pozitivno poslovanje u proizvodnji bakra, zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, naglašavaju u RTB-u Bor.

Izvor; Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!