Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Veliki dužnik...

Srbija: Veliki dužnik EPS-a preuzeo štampanje računa za struju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Telekom Srbija” duguje milione evra Elektroprivredi Srbije, ali je uprkos tome dobio posao od te državne kompanije. Prema saznanjima Nova.rs, “Telekom” od marta štampa račune za struju, što je dosad radio EPS.

Državna kompanija “Telekom Srbija” zaključno sa novembrom dugovala je Elektroprivredi Srbije više od 11 miliona evra. Taj dug enormno je porastao u odnosu na januar 2023, kada je iznosio 2,7 miliona evra. Sve to ukazuje da „Telekom“ u dužem vremenskom periodu nije plaćao struju.

Iako je veliki dužnik, a samim tim i loš poslovni partner, EPS mu je prema informacijama Nova.rs dodelio posao štampanja računa za struju. Kako navodi naš izvor, do marta je taj posao obavljao sam EPS.

„Radnici su, blago rečeno, zaprepašćeni. Ko li je ovo smislio? Da li to EPS spasava MTS, koji duguje za neplaćenu struju vise od 11 miliona evra? Posle nekoliko decenija, zamislite, EPS neće izrađivati račune za struju? Polako se EPS -u oduzimaju poslovi, dok na TV-u svakodnevno slušamo rukovodioce kako EPS ostvaruje rekordne prihode“, kaže naš sagovornik.

Ipak, na Portalu javnih nabavki, gde su državna preduzeća i institucije dužni da objavljuju pozive, ali i ugovore koje sklope, nema naznaka da Telekom obavlja ovaj posao – ni da je tender raspisan, ni da je posao dodeljen, pa ni podataka o vrednosti. Ove informacije pokušali smo da dobijemo od EPS-a, u dva navrata, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Komisija ispituje moguću državnu pomoć

Inače, zbog ogromnih dugovanja, a nakon pisanja Nova.rs, Komisiji za kontrolu državne pomoći podneta je inicijativa za ispitivanje moguće državne pomoći date Telekomu, baš zbog toga što je EPS dugo tolerisao neplaćanje električne energije. Prema navodima prijave, ovakav aranžman nije usklađen sa pravilima o dodeli državne pomoći u našoj državi, budući da Telekomu omogućava ekonomsku prednost na tržištu i povoljniji položaj u odnosu na konkurente, imajući u vidu značaj troškova električne energije za poslovanje privrednih subjekata, koji su inače dužni da redovno izmiruju obaveze EPS-u.

Osporava se potencijalna državna pomoć dodeljena u iznosu od najmanje 1,34 milijardi dinara (oko 11,5 miliona evra), što predstavlja ukupan neutuženi, odnosno tolerisani dug Telekoma prema EPS-u.

Interesantno je da već narednog meseca, decembra, EPS nije objavio spisak najvećih dužnika. Ovi podaci, inače, nisu informacija koja se strogo krila od javnostu, već ih EPS redovno objavljivao na svom zvaničnom sajtu.

Na zahtev Nova.rs da nam dostave novi spisak dužnika, kao i pitanje zašto ažurirani spisak nije objavljen na sajtu te kompanije, stigao je “odgovor” na osnovu kojeg se jasno vidi će ove podatke ubuduće kriti od javnosti. Naime, 29. janaura zatražili smo od EPS-a da nam dostavi spisak 20 najvećih dužnika u privredi i navede visinu njihovih dugovanja prema Elektroprivredi Srbije, ali smo 10 dana kasnije, umesto odgovora, dobili smo rešenje kojim se odbija zahtev “Nove”, a u kojem je objašnjeno da se takvi podaci smatraju „poverljivim“.

“EPS AD u konkretnom slučaju ceni da preteže interes zaštite poverljivih podataka, u odnosu na interes javnosti da zna, te je odlučeno kao u dispozitivu”, piše u rešenju koje nam je dostavljeno, prenosi Nova.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

Crna Gora: Raspisan tender za izgradnju dalekvoda vredan 1,6 miliona evra

Uprava za kapitalne projekte Crne Gore raspisala je tender za izgradnju elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Cmiljača električnom energijom. Reč je o dalekovodu 35 kV, od trafostanice (TS) 110/35 KV Ribarevine do TS 35/10 KV Cmiljača. Za ovaj tender opredeljeno...

Srbija: Odlaganje priključenja projekata OIE – fer pravilo ili prepreka za investicije

Investitorima u obnovljive izvore energije, u slučaju da ne poseduju ili ne iznajmljuju kapacitete za skladištenje proizvedene struje, Elektromreža Srbije može da odloži priključenje na prenosni sistem čime bi rad njihovih elektrana bio onemogućen. Drugim rečima, investitorima u obnovljive izvore energije nadležni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!