Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija troši više...

Srbija troši više energije po jedinici proizvoda

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka i četiri puta više od proseka EU, rečeno je na današnjoj konferenciji o novim IT rešenjima u oblasti zgradarstva, javne rasvete, grejanja, transporta i obnovljivih izvora energije.

Na skupu koji je organizovao CEDEF, rečeno je da primena naprednih tehnologija omogućava uštede i do 40 odsto energije koja čini 30 odsto operativnih troškova većine preduzeća, i na taj način neposredno utiču na bolju poziciju kompanija, lokalnih zajednica i konkurentnosti cele države.

Prema najnovijem Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je i u 2012. godini, zadržala 95. mesto na listi konkurentnosti od 144 zemlje. U okruženju jedino Grčka, koja se našla na 96. mestu, beleži neznatno lošiji rezultat u odnosu na Srbiju.

S obzirom na to da Srbija ima, u svetskim razmerama, veoma skromne naučne i tehnološke potencijale, u procesu modernizacije posebno je značajan transfer tehnologija i znanja iz inostranstva, naveli su učesnici skupa.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Radomir Žikić naveo je da je to Ministarstvo u poslednjih nekoliko godina uradilo nešto manje od 1.000 istraživačkih projekata u vezi sa energetskom efikasnošću i uštedom energije.

Istraživanja se odnose na razvoj novih materijala i uključivanja savremenih softverskih rešenja na ceo sistem. On je rekao da je Ministarstvo spremno da podrži takve inicijative, sa ciljem povećanja konkurentnosti.

“Jedan od osnovnih trendova u elektroenergetici je optimizacija rada različitih sistema i rešenja, kao i povezivanje tehnologija radi sigurnijeg i efikasnijeg rada. Ovakav trend izazvan je sve većim potrebama za različitim vidovima energija i sve ograničenijim resursima kao i potrebama za uštedom energije”, kazao je on.

Direktor kompanije Sćneider Electric (Šnajder elektrik) Dragoljub Damljanović je istakao da konkurentnost privrede sve više zavisi od korišćenja napredne tehnologije i rešenja i uštede na svim poljima, a naročito uštede energije, koja čini oko 30 odsto operativnih troškova jednog preduzeća”.

Menadžer za razvoj proizvoda Sberbanke Nenad Lučić predstavio je linije kreditiranja za projekte pospešivanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i kupovinu i korišćenje savremenih tehnologija u te svrhe.

On je naveo da je Sberbanka Srbija plasirala devet miliona evra kredita u više od 300 do sada realizovanih projekata, a sredstva se plasiraju iz izvora Nemačke razvojne banke (KfW). To je do sada uticalo na smanjenje ukupne potrošnje energije za 43 odsto i smanjenje ukupne emisija ugljendioksida za 38 odsto.

Menadžer programa, EBRD Busineš Advisory Services (BAS) Srbija Bojana Vukosavljević je iznela da istraživanja pokazuju da je u pojednim industrijskim sektorima potrošnja energije 4,5 puta veća nego prosečna potrošnja u zemljama EU, a više od 50 odsto kompanija nije imalo nikakva ulaganja u tu oblast u poslednje dve godine.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!