Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Tri međunarodne...

Srbija: Tri međunarodne banke bi da grade Turski tok kroz Srbiju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Tri međunarodne banke izrazile su spremnost da finansiraju deonicu Turskog toka kroz Srbiju, istakli su danas predstavnici “Srbijagasa” i naglasili da se razmatra i opcija da se realizuju oba gasovoda, i Južni i Turski tok.

Izvršni direktor “Srbijagasa” Jovica Budimir rekao je na energetskom panelu u Beogradu, da je u toku izrada Studije izvodljivosti za Turski tok i da će Rusi i Turci u maju saopštiti konačnu vrednost i trasu tog projekta.

Preliminarna studija predviđa da u tom projektu, osim Turske i Grčke, učestvuju i Makedonija i Srbija, rekao je Budimir.

Odgovorajući na pitanje da li je Makedonija postala politički nestabilna zemlja zbog planova za izgradnju Turskog toka preko njene teritorije, što je bio sličan slučaj i sa Bugarskom, Budimir je odgovorio da smatra da će odluka o izgradnji tog gasovoda biti rezultat kompromisa Rusije i EU, a da će država Makedonija, ako se odluči za taj projekat, morati da stane iza njega.

Delegacija ruskog Gasproma, kako je rekao, već je bila u Makedoniji da razgovara o tom projektu.

Upitan da li će treći energetski paket EU ponovo biti prepreka za izgradnju Turskog toka, kao što je bio slučaj sa Južnim tokom, Budimir je rekao da će Rusija obezbediti gas do tursko-grčke granice, a da će odluka o realizaciji tog projekta biti prepuštena drugim zemljama koje treba da ispoštuju taj energetski paket.

On je naveo da je preliminarnim planom predviđeno da se veći deo podmorske trase Južnog toka iskoristi za Turski tok, a da će dužina kopnenog dela Turskog toka preko teritorije Turske iznositi 100 kilometra, preko Grčke 304, Srbije 521 i Makedonije 162.

Budimir je naveo i da će se stara trasa Južnog toka poklopiti sa trasom Turskog toka na teritoriji Srbije kod Paraćina.

On je istakao da je jedna od mogućnosti i da se realizuje i Južni i Turski tok tako što će se od ranije planirane četiri cevi Južnog toka, dve izgraditi trasom Južnog toka preko Bugarske, a dve trasom Turskog toka.

Budimir je istakao i da Srbija priprema gasne interkonekcije sa okolnim zemljama i najavio da će za mesec dana biti poznati svi tehnički parametri interkonekcije sa Bugarskom, a da će do leta biti zatvorena i finansijska konstrukcija tog projekta.

Razmatra se i interkonekcija sa Rumunijom i sa Crnom Gorom, dodao je Budimir.

“Res gas”: Gasprom idealan strateški partner

Direktor “Res gasa” iz Banja Luke Slobodan Puhalac istakao je da je Južni tok za Republiku Srpsku bio projekat od strateškog značaja, a ruski Gasprom idealan strateški partner.

On je dodao da je zaustavljanje projekta Južni tok nerazuman potez za koji ne vidi osnovu zašto je to urađeno, ocenivši da će se naći neko realno rešenje da se taj projekat realizuje.

Puhalac je dodao da LNG terminal na ostrvu Krku u Hrvatskoj o kome se u poslednje vreme često govori u javnosti, predstavlja samo “šarenu lažu” i odugovlačenje da se donese neka druga važna strateška odluka.

“Plinacro”: Južni tok za Hrvatsku nije bio projekat od stateško značaja

Direktor za strateški razvoj hrvatske kompanije “Plinacro” Vladimir Đurović naveo je da Južni tok za Hrvatsku nije bio projekat od strateškog značaja, jer je bio planiran samo jedan kraj tog gasovoda do Hrvatske. On je naglasio da LNG terminal na Krku sada poprima novu dimenziju i da se otišlo najdalje u pripremama tog projekta.

Odgovorajući na pitanje da li će i koliko biti skuplji gas iz tog terminala u odnosu na ruski gas, Đurović je rekao da analize pokazuju da je takav gas skup, ali da je najskuplji onaj gas koga uopšte nema.

Za sigurno snabdevanje energentima nije uvek prioritet cena, kazao je Đurović, koji je naveo da je već izabrana konsultanstka kuća da priprema taj projekat i da će se, ako bude interesovanja, graditi gasovod kroz okolne zemlje do tog terminala u Hrvatskoj, jer kako je rekao, finansiranje neće biti problem.

Izvor; Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!