Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Transport gasa...

Srbija: Transport gasa nam skuplji zbog EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prosečna cene transporta prirodnog gasa u Srbiji je povećana za 2,4 puta, odnosno sa 1,13 na 2,70 dinara po metru kubnom, zbog usaglašavanja sa direktivama EU.

Povećanjem cene transporta od 1. februara obezbeđeno je da se i u Srbiji cene transporta prirodnog gasa formiraju na isti način kao u EU, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Najveći uticaj na rast cena transporta prirodnog gasa ima iznos za pokrivanje dela razlike troškova nastalih zbog snabdevanja svih kupaca gasom po ceni nižoj od troškova nabavke u prethodnom periodu, dodate na ukupni prihod Srbijagasa odobren od strane Agencije za energetiku.

U saopštenju se navodi da je izvršena i korekcija učešća fiksnih i varijabilnih troškova u strukturi ukupne cene, približavanjem realnom stanju i evropskoj praksi, tako da su 70 odsto fiksni troškovi, a 30 odsto varijabilni , dok je do sada u Srbiji bilo obrnuto.

Ova promena je imala za posledicu bitno povećanje cene kapaciteta (kojom se pokrivaju fiksni troškovi), ali je proporcionalno smanjen udeo cene energenta u troškovima transporta.

Zbog svega navedenog, prosečna cena transporta je uvećana od 1,13 na 2,70 dinara po metru kubnom ili za 2,4 puta, pri čemu je porast cene niži za kupce koji ravnomernije troše prirodni gas tokom godine.

Cena transporta prirodnog gasa u Srbiji, podseća Agencija, nije menjana od 2010. godine, a posle povećanja cene transporta u ukupnoj ceni gasa za krajnje kupce učestvuje prosečno sa oko pet odsto.

AERS upozorava da iz računa koje izdaje Srbijagas, a u koje je Agencija imala uvid, kupac ne može jasno da razdvoji trošak nabavke prirodnog gasa od troška mrežarine iskazane kroz cenu fiksne komponente – kapacitet, i varijabilne – energent.

Poređenje stare i nove cene za kapacitet navodi na pogrešan zaključak o veličini promene ukupne mrežarine za transport, zbog čega će AERS insistirati da se struktura računa za gas unapredi, da bi se kupcima omogućilo da, imajući jasno iskazane ukupne troškove mrežarina, lakše ocenjuju eventualne alternativne ponude za nabavku prirodnog gasa.

AERS podseća da kupci priključeni na distributivni sistem plaćaju i troškove ovog sistema.

Najnovijom promenom cene transporta stimuliše se efikasno korišćenje transportnog sistema, jer će korisnici koji tokom godine mogu ravnomernije trošiti gas imati i bitno nižu cenu transporta u odnosu na prosečnu, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, korisnicima transportnog sistema je omogućeno da ugovaraju kapacitet na godišnjem, ali i na mesečnom i dnevnom nivou, čime mogu značajno da se smanje troškovi transporta prirodnog gasa.

Izvor; B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!