Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: TE Kostolac,...

Srbija: TE Kostolac, plan za efikasniju proizvodnju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Slobodan Mitrović, izvršni direktor EPS-a za proizvodnju uglja, sa saradnicima, posetio je Površinski kop „Drmno“. Zatim je sa Goranom Horvatom, direktorom PD „TE – KO Kostolac“, i predstavnicima rudarskog sektora odgovornim za proizvodnju uglja i jalovine, otvoreno razgovarao o aktuelnim problemima na kopu „Drmno“ u cilju podizanja ukupnih efekata i rezultata rada.

Najodgovorniji rukovodioci EPS-a za proizvodnju uglja prvo su obišli kop i na licu mesta upoznati su sa daljim aktivnostima na sanaciji dela ugljenog ležišta koje je pretrpelo najveće posledice izazvane prošlogodišnjim elementarnim nepogodama. Predstavnici rudarskog sektora PD „TE – KO Kostolac“ ukazali su na činjenicu da je ova aktivnost složena i zahtevna. Na uklanjanju naslaga sufozionog materijala, koji je bujica sa sobom donela u deo ugljenog ležišta, trenutno radi bager vedričar 710, a u rad će biti uključena i dva dreglajn bagera.

Očekivanja su da će do kraja ove godine biti obezbeđeni uslovi za rad rudarske mehanizacije na ugljenoj etaži u projektovanoj dužini fronta radova od 1800 metara. Ukazano je i na određene probleme i preduzete mere koje se odnose na stabilnost dela unutrašnjeg odlagališta, kao i na problem velike zavodnjenosti u reonu rada petog jalovinskog sistema. U neposrednom razgovoru na terenu ocenjeno je da i pored objektivnih teškoća treba naći mogućnost za povećanje proizvodnje otkrivke i dostizanje kapaciteta, kao i vremenskog iskorišćenja rada osnovne rudarske mehanizacije iz ranijih godina, što je jedan od proizvodnih prioriteta na Površinskom kopu „Drmno“.

Po povratku sa terena u upravnoj zgradi PK „Drmno“ razgovaralo se o aktuelnim problemima u rudarskom sektoru i merama za njhovo prevazilaženje.

Kostolac – Radni sastanak sa menadžerima počeo je analizom stanja u oblasti bezbednosti i zdravlja radnika na radu. Zaključeno je da Privredno društvo „TE – KO Kostolac“ u ovoj oblasti ima odlične rezultate i da u narednom periodu treba nastaviti sa aktivnostima za povećanje bezbednosti zaposlenih, kao i radnika koji su angažovani iz drugih firmi i kompanija na realizaciji investicionih poslova.

Na osnovu onoga što je rečeno na sastanku, može se konstatovati da su nedostatak proizvodnih radnika, pomoćne mehanizacije, odvodnjavanje i velika zavisnost od izdvojenih preduzeća, najveći problemi koje u narednom periodu treba rešavati.

Slobodan Mitrović, istakao je da je rečo problemima koji se objektivno ne mogu odjednom razrešiti. Ocenio je da je neophodno da se u rudarskom sektoru PD „TE – KO Kostolac“ sačini dimanički plan prevazilaženje problema sa jasnim prioritetima, obrazloženjem i ciljevima koje treba postići.

– Definitivno treba promeniti način planiranja, kao i pristup reševanju problema, rekao je između ostalog Slobodan Mitrović.

Mi u našem planiranju, rekao je on, ne idemo po prioritetima.

– Zato moramo sebi da postavimo ključne parametre učinka i da dafinišemo kojih 20 procenata problema nose 80 procenata para, a ne obrnuto. Moramo postaviti nove temelje organizacije i rada sa drugačijim planiranjem itd. Podsetio bih da je ovo godina u kojoj je EPS ušao u korporativizaciju, statusne promene, finansijsku konsolidaciju i da smo trenutno pod nadzorom MMF-a i drugih institucija. Moja želja je da našom aktivnošću rešimo sami, što više problema i da na taj način pokažemo da se oni mogu i drugačije rešavati, kazao je Mitrović.

Izvor; Danas

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!